Actualitate, Politic

Nelu Tătaru îi va propune premierului ca vaccinarea să fie obligatorie pentru mai multe profesii

 Nelu Tătaru, fostul ministrul al Sănătății și consilierul onorific al premierului Cîțu, a anunțat că va propune vaccinarea obligatorie pentru unele profesii. Dincolo de imunizarea obligatorie, oficialul consideră oportună și testarea săptămânală pentru angajații unor sectoare esențiale.

 Ce angajați sunt vizați?

Actualul consilier onorific al prim-ministrului Florin Cîțu susține că urmează să discute cu șeful Executivului despre noi măsuri care să limiteze răspândirea Covid-19 și să îi protejeze în special pe cei vulnerabili în fața unei infectări. Nelu Tătaru a declarat marți, la DigiFM, că va propune vaccinarea obligatorie și testarea săptămânală pentru angajații cu profesii esențiale. Totodată, obligația cu privire la imunizare ar urma să fie impusă și persoanelor vârstnice, bolnavilor oncologici sau imunodeprimaților.

Ne gândim la vaccinare sau testare săptămânală. Acestea sunt opiniile pe care eu, ca și consilier onorific, le promovez la nivelul primului ministru, în care fac o evaluare a stării actuale, a spus Tătaru, în exclusivitate pentru DigiFM.

“Nu putem opri pandemia dar putem limita numărul de decese și internări la Terapie Intensivă”

Cel de-al patrulea val este, în opinia fostului ministru al Sănătății, unul mult mai agresiv decât cele inițiale, fiind necesare o serie de măsuri care să limiteze răspândirea Covid-19. În acest context, oficialul speră să se poată institui vaccinarea obligatorie pentru categoriile esențiale sau testarea săptămânală. Așadar, profesorii, polițiștii, pompierii sau jandarmii, precum și persoanele vulnerabile ar putea să fie obligate să se vaccineze sau să se testeze.

Acele persoane din sectoarele esențiale să fie vaccinate, iar cei care au legături cu acele sectoare să fie testați săptămânal. Ne gândim la vaccinare sau testare. Acestea sunt opiniile pe care eu, ca și consilier onorific, le promovez la nivelul primului ministru, în care fac o evaluare a stării actuale. Deciziile se iau la nivelul Ministerului Sănătății sau CNSU, pe care îl conduce premierul. Trebuie să înțelegem că suntem într-un val patru, care este mai agresiv decât unu sau doi. Ne e greu să îl luăm în serios după un sezon estival, a declarat Tătaru.

Ce se întâmplă dacă persoana refuză vaccinul sau testarea. “Putem să ne gândim și la acest lucru”

Consilierul premierului precizat faptul că stimulentele precum tombole sau premii ar trebui să fie oprite, iar banii folosiți pentru acestea să fie utilizați pentru testarea săptămânală propusă. Pe de altă parte, în cazul în care unele persoane vor refuza să facă vaccinul sau să se testeze, Tătaru susține că se va lua în calcul inclusiv interzicerea dreptului la muncă.

În măsura în care reprezintă un pericol, având în vedere și situația din localitatea respectivă, factorii care pot duce la o transmitere în comunitatea respectivă, putem să ne gândim și la acest lucru. Trebuie să înțelegem că binele sau beneficiul comun este mai important decât binele individual.

Printre persoanele care ar urma să fie obligate să se imunizeze sau să se testeze săptămânal se numără cadrele didactice, polițiștii sau pompierii. Deocamdată, în privința profesorilor din România, procentul celor vaccinați este de 66%.

În acest moment sunt vaccinate 66% dintre cadrele didactice, iar copiii peste 3 ani aproximativ 13%. Cred că această mobilitate găsește un loc pentru transmitere și în școli. Cred că trebuie să ajungem și în acest sector esențial în care să înțelegem că efectiv vaccinarea nu reprezintă marele pericol care ne împiedică să scăpăm de această pandemie. Ba, din contră, este acel beneficiu pe care îl așteptam de un an de zile, spune Tătaru.

Nelu Tătaru a mai precizat și care sunt persoanele care intră în categoria celor vulnerabile și care trebuie să ia în considerare una dintre cele două propuneri ale consilierului.

În această categorie intră tot ce înseamnă persoane vârstnice, HIV/SIDA, bolnavi oncologici, transplantați, imunodeprimați. Aici sunt cei pe care trebuie să îi avem în vedere într-o primă fază. Nu putem opri pandemia, dar putem limita numărul de decese și numărul de internări în Terapie Intensivă. Aceste măsuri merg sau converg spre acest deziderat, a mai spus acesta.

Sursa: Impact.ro

 

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile