Actualitate, Externe, Politic

Orbește sateliți și prăjește drone – Putin s-a ținut de cuvânt

Rusia și-a prezentat miercuri noua generație de arme laser, inclusiv un sistem laser mobil anunțat pentru prima dată de președintele Vladimir Putin în 2018, despre care Moscova a spus că a avansat atât de mult încât ar putea orbi sateliții pe orbită și distruge dronele.

În 2018, Putin a dezvăluit o serie de arme noi, inclusiv o nouă rachetă balistică intercontinentală, un focos nuclear de mici dimensiuni care ar putea fi atașat la rachetele de croazieră, drone nucleare subacvatice, o armă supersonică și o armă cu laser.

Numită după un călugăr războinic

Se știu puține lucruri despre arma cu laser, numită Peresvet, după un călugăr războinic ortodox medieval Alexandr Peresvet. Putin a dat puține amănunte în 2018, iar detaliile laserului sunt secrete.

Iuri Borisov, vicepremierul responsabil cu dezvoltarea militară, a declarat la o conferință la Moscova că Peresvet este deja utilizat pe scară largă și că poate orbi sateliții până la 1.500 km deasupra Pământului.

El a citat un test efectuat marți, care, potrivit acestuia, a ars o dronă aflată la 5 km distanță în cinci secunde. „Acesta este deja furnizat în masă trupelor (de rachete) și poate orbi toate sistemele de recunoaștere prin satelit ale unui inamic probabil pe orbite de până la 1.500 km, dezactivându-le în timpul zborului datorită utilizării radiațiilor laser”, a declarat Borisov, scrie U.S.News.

„Dar asta, să zicem, este de astăzi, sau chiar, într-un fel, de ieri: fizicienii noștri au creat acum și, practic, au produs în masă sisteme laser mai puternice cu un ordin de mărime superior, care pot provoca distrugeri termice asupra diferitelor aparate”, a mai spus Borisov.

Comentariile lui Borisov indică faptul că Rusia a făcut progrese semnificative cu Peresvet și cu alți succesori care nu au fost încă anunțați, o tendință care prezintă un interes considerabil pentru alte puteri nucleare, cum ar fi SUA și China.

Remarcile sale indică faptul că Rusia ar putea orbi sateliții și o serie de alte sisteme pe care Statele Unite le folosesc pentru a monitoriza rachetele balistice intercontinentale ale Rusiei – sau dronele folosite pentru a ținti pozițiile de artilerie în războiul din Ucraina.

 

Syrsa: Ziarul National

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile