Actualitate, Economic, Politic

Pădurile protejate ale României au fost tăiate și exportate – scandal internațional

În emisiunea, „Scamatoriile Iosefinei”, jurnalista Iosefina Pascal a prezentat pe scurt cât de gravă este situația defrișărilor din România. Iarăși am ajuns populari într-un mod negativ, întrucât se demarează anchete internaționale cu privire la problema despăduririi din România.

Cel mai mare exportator de lemn din zone protejate este chiar România. Sigur, există și alte țări în care se fac defrișări masive, cum ar fi Polonia, Estonia, Finlanda și Bulgaria, însă România le întrece pe toate. Zilnic, cetățenii sunt martori neputincioși în fața unui furt ce se întâmplă deja de ani buni. Zilnic, românii văd cum tone de lemn sunt încărcate în camioane și părăsesc țara spre beneficiul fraților europeni. Problema defrișării se vede din satelit… la propriu.

New York Times a realizat o anchetă care cuprinde aceste dovezi. În 2021 apar deja urmele utilajelor folosite pentru tăierea copacilor, în timp ce cu doi ani în urmă zona era încă verde. De la un an la altul, aproape 70% din pădure dispare.

Cine să ne salveze pădurile?

Cu toate acestea, autoritățile par să fie complet oarbe și nu acționează decât când iese la suprafața vreun caz deosebit de grav când vreun activist care chiar a decis să ia inițiativă este snopit în bătaie. Se pare că distrugerea pădurilor vechi, din zone ce ar trebui protejate, a devenit o practică în România. O pădure protejată cuprinde un mediu creat în sute de ani. Defrișarea nu este permisă în astfel de zone, dar iată că se întâmplă și distruge un întreg ecosistem.

Sunt tăiați copaci din România pentru fabricarea peleților pe care țările din afară să-i folosească pentru a crea energie din deșeuri. În UE, toți se laudă ca fiind ecologiști, dar nu se sfiesc să distrugă ecosisteme întregi și păduri protejate. România, fiind groapa de gunoi a Europei, ar putea să se folosească foarte bine de metodele de creare a energiei din deșeuri, însă Virgil Popescu a scos din PNRR orice finanțare pentru astfel de amplasamente.

Ce face Tanczos Barna în astfel de situații? Cum se pot potrivi ecologiștii și demersurile lor până în pânzele albe pentru salvarea gângăniilor cu defrișarea a sute de hectare de pădure și distrugerea efectivă a unor ecosisteme unice și protejate? Unde este implicarea autorităților?

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro

 

Sursa: SOLID NEWS

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile