Actualitate, Externe, GREAT RE!SET

Nu sancțiuni rusești, ci căderea Imperiului Europei de Vest: Panică în Germania din cauza crizei energetice și prețurilor: Nemții se apucă deja să fure lemne de foc

În Germania, numărul furturilor de lemne de foc a explodat în ultimele luni. Pentru pădurari situația este îngrijorătoare și este posibil să se înrăutățească din cauza crizei energetice.

Între 10 iunie și 1 iulie, aproape 9 metri cubi de lemn au dispărut în zona părurarului Carsten Breder, în Paderborn, în Renania de Nord-Westfalia. Buștenii zăceau pe marginea unui drum, așteptând să fie ridicați de cumpărător, a relatat ziarul german „Die Welt”. Furtul a necesitat o planificare atentă. Pentru pădurar, nu există niciun dubiu: „Autorii trebuie să fi venit cu un camion cu macara, deci într-un mod destul de profesionist”.

Prețul lemnelor de foc a explodat

Carsten Breder este convins că aceasta este o tendință în creștere. „Tendința de furt de lemne este clară. O aud și de la colegi din alte regiuni. Mă tem că se va răspândi și mai mult”.

O situație neobișnuită, dar care nu-l surprinde pe pădurar. Anunțul unei crize energetice îngrijorează populația: penurie de gaze, apartamente reci, creșterea prețului la petrol. Toate acestea nu sunt de bun augur pentru iarna care vine, scrie Blick.

Și prețul lemnului de foc a crescut în Germania. Anul trecut, un metru cub a costat aproximativ 64 de euro. În prezent, prețurile pentru aceeași cantitate variază între 100 și 180 de euro. Potrivit lui Carsten Breder, această creștere poate da oamenilor „ideea de a obține lemn în mod ilegal”.

Recent, cei 300 de pădurari din regiune și-au prezentat preocupările lor la Landesbetrieb Wald und Holz, departamentul pentru păduri și lemn din Renania de Nord-Westfalia.

Unele regiuni din Germania au înregistrat furturi spectaculoase în ultimele luni. Cel mai notoriu caz a avut loc în luna mai. Peste 200 de metri cubi de molid în valoare de 20.000 de euro au dispărut lângă Schulenberg, în Saxonia Inferioară.

Poliția crede că hoții au folosit mijloace masive: au fost necesare mai mult de opt camioane pentru a fura trunchiurile, care aveau peste cinci metri lungime.

 

 

Sursa: Tudor Borcea/ national.ro 

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile