Parlamentul francez a aprobat luni dimineața legea care impune eliberarea pașaportului sanitar. Legea prevede ca toți lucrătorii din sectorul sănătății să înceapă să se vaccineze până la 15 septembrie, altfel riscă să fie suspendați.
De asemenea, este nevoie de un „permis de sănătate” pentru a intra în toate restaurantele, trenurile, avioanele și unele alte locuri publice. Inițial se aplică tuturor adulților, dar se va aplica tuturor persoanelor cu vârsta de 12 ani și mai mult începând cu 30 septembrie, informează agenția de presă France24.
Pentru a obține permisul, oamenii trebuie să aibă dovada că sunt complet vaccinați, că au fost recent testați negativ sau că s-au vindecat recent de virus. Vor fi acceptate documente pe hârtie sau digitale. Legea spune că un decret guvernamental va indica modul în care vor fi tratate documentele de vaccinare din alte țări.
Aproximativ 160.000 de persoane au protestat sâmbătă în toată Franța împotriva pașaportului COVID și a vaccinării obligatorii pentru lucrătorii din domeniul sănătății. Mulți participanți la marș au strigat „libertate!” și au spus că guvernul nu ar trebui să le impună ce să facă.
În august, prin proiectul de lege, acest permis ar urma să fie extins la cafenele, restaurante, târguri și expoziții, precum și la accesul în avioane, trenuri, autobuze și unități medicale, cu excepția situațiilor de urgență. Și la centrele comerciale prin decizia prefecților. Lipsa controalelor într-un sistem de transport va fi sancționată cu amendă de 1.500 de euro pentru managerul acestuia – un an de închisoare și 9.000 de euro în cazul în care este amendat de mai mult de trei ori în 30 de zile, relatează Le Figaro.
Angajații din sectoarele în cauză vor trebui să dețină un card de sănătate începând cu 30 august. Un angajat care nu are un astfel de permis va fi suspendat fără plată.
De asemenea, folosirea unui permis fraudulos va fi sancționată cu o amendă de 135 de euro – șase luni de închisoare și o amendă de 3.750 de euro dacă se întâmplă de mai mult de trei ori în 30 de zile.
Proiectul de lege prevede obligativitatea vaccinării pentru personalul din spitale, clinici, cămine de bătrâni, pompieri, anumite categorii de personal militar, precum și pentru îngrijitorii care lucrează cu persoanele în vârstă, inclusiv la domiciliu.
Sursa: Cătălin Vușcan/ ActiveNews