Actualitate

Pașaportul COVID-19 îngrădește dreptul la liberă circulație. Discriminări, decizii și restricții dure

La nivelul Uniunii Europene se discută de câteva zile despre implementarea pașaportului de vaccinare care poate dovedi că cetățenii unei anumite țări sunt vaccinați anti-coronavirus. Pandemia a schimbat radical rutina activităților zilnice mai ales prin măsurile precum: carantinarea orașelor și a țărilor. Momentan, prin deciziile pe care oficialii Uniunii Europene le iau, se va schimba definitiv și modul în care se va călători.

Populația europeană va putea ieși din țară doar dacă a făcut vaccinarea anti-coronavirus. Această idee este de fapt, consideră și de unii juriști, dar și de populație, îngrădirea drepturilor și libertăților recunoscute ale cetățenilor.

Pașapoartele COVID-19

Ideea introducerii unui paşaport COVID-19 nu constituie o noutate. Primele discuţii pe marginea acestui subiect au avut loc în primăvara anului 2020. În contextul campaniilor actuale de vaccinare, paşaportul COVID-19 constituie un document care atestă identitatea persoanei şi înregistrările privind vaccinarea împotriva COVID-19. Cu toate acestea, se ridică problema care privește: discriminarea, exercitarea drepturilor omului şi protecţia datelor cu caracter personal, având în vedere faptul că acestea conţin informaţii cu caracter medical şi pot fi utilizate pentru a determina modalitatea în care li se permite cetăţenilor să îşi exercite o serie de drepturi şi libertăţi, precum libertatea de mişcare sau libertatea de întrunire şi de asociere.

Drepturi și libertăți

„Libertatea de mişcare este reglementată de art. 13 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, conform căreia „1. Orice persoană are dreptul de a circula în mod liber şi de a-şi alege reşedinţa în interiorul graniţelor unui stat. 2. Orice persoană are dreptul de a părăsi orice ţară, inclusiv a sa, şi de a reveni în ţara sa.”.

Astfel, se poate susține ideea conform căreia, restrângerea acestor drepturi și liberăți respectiv a cetăţenilor care nu deţin un asemenea paşaport, ar avea la bază un motiv etic valid în contextul în care ar evita restrângerea acestor libertăţi faţă de toţi cetăţenii. Dar lucrurile nu sunt așa. Astfel, problema principală care intervine este referitoare la discriminare. Convenţia Europeană a Drepturilor Omului recunoaşte dreptul la egalitate, instituind garanţii împotriva discriminării: „Exercitarea drepturilor şi libertăţilor recunoscute de prezenta Convenţie trebuie să fie asigurată fără nicio deosebire […]”.

Discriminarea populației

În primul rând se discută despre discriminare, față de persoanele care nu au încă acces la vaccin, din cauza faptului că toate campaniile de vaccinare sunt făcute etapizat pe anumite criterii. În al doilea rând, administrarea vaccinului este contraindicată pentru anumite persoane, spre exemplu cele care dezvoltă alergii faţă de substanţele vaccinului. Astfel, faţă de aceste persoane, o eventuală discriminare nu va putea fi înlăturată.

Astfel, implementarea unui paşaport de vaccinare, poate intra în conflict cu exercitarea libertăţilor fundamentale, conducând la restrângerea acestora, cetățenii fiind împiedicați abuziv să călătorească în lipsa unui act de acest gen.

 

guest
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback instant
Vezi toate comentariile
Dragoș Laviniu A.
Dragoș Laviniu A.
3 ani în urmă

Nu vrem ca vaccinul sa fie obligatoriu! De altfel nu sunt de acord cu acest vaccin!