Printr-un acord semnat la București, Uniunea Europeană se leagă prin Marea Neagră de Azerbaidjan pentru a scăpa de șantajului energetic al dictatorului de la Kremlin. Dar nici la Baku nu domnește chiar o democrație, transmite Deutsche Welle.
Familia actualului președinte al Azerbaidjanului este însă asociată ideii de dictatură. Atât tatăl, fostul președinte între 1993 și 2003 Heidar Aliev, cât și succesorul acestuia începând cu 2003, fiul Ilham, au renumele de a fi dispus eliminarea brutală a oricăror manifestări de opoziție, inclusiv prin tortură. Documente făcute publice în episodul de dezvăluiri Wikileaks sunt mărturii despre faptul că Departamentul american de Stat consideră familia Aliev și guvernul azer drept o organizație criminală de tipul feudelor medievale sau al familiei Corleone din seria de filme Nașul.
Iar organizația media OCCRP l-a desemnat pe Ilham Aliev, în 2012, persoana anului în materie de crimă organizată și corupție. Cleptocrația familiei prezidențiale se manifestă pornind de la asumarea câștigurilor celor mai profitabile ale companiilor statului (bănci, construcții, energie etc), ceea ce înseamnă că nici proiectul ale cărui baze au fost puse astăzi la București nu va fi scutit de prezența controlului local absolutist al șefului statului și al soției acestuia, desemnată prim-vicepreședinte al republicii.
Nu este prima oară când Vestul îi face jocurile clanului Aliev. Jurnaliștii danezi au descoperit circuite de spălare de bani ai familiei dictatorului prin bănci din Danemarca. Un fost parlamentar conservator german a încercat să minimizeze acuzații de fraudă electorală la una dintre realegerile președintelui, în 2013, an în care, de altfel, comitetul electoral azer a scăpat, cu o zi înaintea scrutinului prezidențial, un comunicat în care Ilham Aliev era deja dat câștigător al alegerilor.
Înainte și după acel moment, politicianul german Eduard Lintner (CSU) a primit, printr-o bancă daneză, de la conturi asociate regimului azer, peste un milion de euro.
Sursa:Flux24