Actualitate, Politic

„Pe ce ai cheltuit banii Florin Cîţu?”- PSD îl scoate pe prim-ministrul la tablă

Social-democraţii au pretenţia ca prim-ministrul să explice în faţa naţiunii pe ce a cheltuit banii împrumutaţi şi care este programul pentru reducerea datoriei publice. Asta în condiţiile în care datoria guvernamentală a depăşit 50% din Produsul Intern Brut.

PSD-iştii avetizează că nerespectarea acestei prevederi legale reprezintă o infracţiune de abuz în serviciu, care se pedepseşte conform legii penale.

Împrumuturile din luna iunie, împreună cu cele 2,2 miliarde lei împrumutate ieri de Ministerul Finanţelor Publice au ridicat datoria publică peste nivelul de 49,9% din PIB raportat de Guvern la finalul lunii aprilie.

În aceste condiţii, devine aplicabilă prevederea legală de la art. 13, alin. 2, lit. a) din Legea 69/2010 privind responsabilitatea fiscal-bugetară, care obligă Guvernul să prezinte „în cel mai scurt timp” un plan de reducere a datoriei.

Obligaţia de „justificare a creşterii datoriei” ar fi trebuit îndeplinită de Ministerul Finanţelor încă din momentul în care aceasta a depăşit 45% din PIB”, arată comunicatul de presă al PSD.

S-au împrumutat cu 50 de milioane de euro

Partidul condus de Marcel Ciolacu pretinde că românii nu au obţinut niciun beneficiu concret din cele 242 de miliarde de lei (aproximativ 50 de miliarde euro!) împrumutate de Cîţu în funcţia de membru al Guvernului.

Cîţu tocmai a suspendat toate investiţiile prin PNDL, pe motiv că s-au epuizat fondurile. Nu există niciun spital, nicio autostradă, niciun sistem de irigaţii şi, în general, niciun proiect major de infrastructură care să se fi realizat din această sumă uriaşă împrumutată de Cîţu!

În plus, în tot acest timp, nivelul de trai al românilor s-a deteriorat pe fondul îngheţării alocaţiilor, pensiilor şi salariilor, în timp ce preţurile la alimente, medicamente şi utilităţi au explodat.

Numai nivelul dobânzilor anuale care trebuie plătite de România pentru împrumuturile delirante ale lui Cîţu este de peste trei ori mai mare decât efortul bugetar anual pentru dublarea alocaţiilor, conform legii adoptate de PSD în legislatura anterioară,mai susţine sursa menţionată.

 

Sursa: Ziarul National 

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile