Așa cum am anticipat, pandemia își numără ultimele zile. Autoritățile din România au anunțat deja ridicarea restricțiilor începând chiar cu luna martie, pregătindu-se și renunțarea la sancțiuni în următoarea perioadă. OMS-ul a cerut întoarcerea rapidă la normalitate, singura incertitudine din toată această ecuație fiind continuarea vaccinării.
Dacă în ultimii doi ani de pandemie România a fost în urma tuturor statelor în ce privește relaxarea restricțiilor, iată că, de data aceasta, viziunea celor care conduc acum sistemul de sănătate pare mult schimbată. Discursul alarmist și apocaliptic s-a transformat într-unul mai aproape de realitate, impulsionat, în mod evident, și de un număr extrem de scăzut de decese Covid, pe fondul unor recorduri absolute de infectări.
Noul ministru al Sănătății a reușit să surprindă pe toată lumea și, cu mici excepții, să împingă sistemul într-o direcție a normalității. Că are sau nu în spate un ordin de la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila a făcut pași uriași spre linia de final a pandemiei, anunțând renunțarea la restricții din martie și stoparea măsurilor de sancționare a populației. Un lucru important, care a trecut aproape neobservat, a fost și renunțarea la carantinarea localităților, chiar dacă ratele de incidență au atins cote uriașe.
Raed Arafat, personajul negativ al pandemiei, a fost împins mult în spate, iar amenințările și agresivitatea comunicărilor s-au estompat vizibil. Dacă ministrul Sănătății va reuși, pe ultima sută de metri a circulației variantei Delta, să pună în mișcare sistemul și să administreze anticorpi monoclonali și antivirale bolnavilor, reducând la minimum internările la ATI, atunci vom putea spune că misiunea sa a fost îndeplinită cu succes. Deocamdată însă nu am semnale că aceste lucruri chiar se întâmplă. În parte și din cauza neîncrederii accentuate a populației într-un sistem de sănătate care mai mult a luat vieți decât le-a salvat, astfel că puțini se grăbesc să intre pe noile circuite ale centrelor de evaluare.
Dispare certificatul?
În România booster-ul nu este obligatoriu pentru prelungirea valabilității certificatului verde, a transmis Alexandru Rafila. Doar cei care vor dori să călătorească în țările UE vor fi nevoiți să facă doza a treia, în rest, certificatul poate fi folosit până în 30 iunie 2022.
”Sigur că lucrurile acestea le vom reevalua când vom trece de acest val pandemic și o să vedem dacă și la nivelul UE nu se va reveni în ceea ce privește utilitatea sau modul de utilizare a acestui certificat, valabilitatea lui și vaccinarea cu două sau cu trei doze, după caz”, a afirmat ministrul Sănătății. Având în vedere că tot mai mulți specialiști în sănătate publică de la nivel european, și nu numai, au arătat inutilitatea acestui certificat este foarte posibil ca documentul să dispară în cel mai scurt timp. Chiar și Organizația Mondială a Sănătății a solicitat renunțarea la aceste certificate pentru călătoriile între diferite state, arătând că afectează relațiile economice.
Vaccinarea rămâne
Germania a anunțat oficial că prioritatea numărul unu, de la preluarea președinției G7, este aceea de a pune capăt pandemiei la nivel mondial, făcând apel la o vaccinare masiv accelerată, ”cu adevărat globală”. Ce înseamnă acest lucru? Că vaccinarea va fi extinsă și în țările asiatice și africane, dar, mai ales, că vaccinarea va continua în Europa. În contextul imunizării naturale accelerate cu varianta Omicron, demersul și insistența pentru vaccinare par de neînțeles. Este mai mult decât clar pentru toată lumea că vaccinarea nu oprește transmiterea și atunci modul optuz de a privi lucrurile trebuie schimbat repede și radical.
Sursa: Ziarul National