Actualitate, Politic, Social

Polițiștii vor să oprească activitatea – Din toamnă, salariile vor scădea cu 250 de lei

Angajații MAI au primit și ultimele lovituri din partea sistemului. Atât sfertul din cele două tranșe restante ale majorărilor prevăzute de Legea 153/2017, cât și raportarea salariului de grad la salariul de funcție în plată au fost blocate, astfel că, din toamnă, veniturile polițiștilor vor scădea, efectiv, cu 250 de lei. Drept pentru care, sindicatele pregătesc acțiuni de protest fără precedent, care vor merge până la încetarea activității.

Fără niciun fel de majorări salariale în acest an pentru polițiști și, din toamnă, după sistarea plății pentru norma de echipament, și cu 250 de lei mai puțin. Loviturile succesive încasate de polițiști din partea coaliției de guvernare au umplut, însă, paharul, și angajații MAI se pregătesc acum de proteste.

Principala nemulțumire a fost provocată de amânarea până la 21 septembrie a dezbaterii Curții Constituționale asupra sesizării formațiunii politice Uniunea Salvați România în legătură cu proiectele de lege privind aplicarea parțială a Legii salarizării nr. 153/2017 începând cu data de 1 iulie 2022. ”USR a sesizat CCR pe proiectul de act normativ care acorda un sfert din cele două tranșe restante pentru toți bugetarii.

La acest proiect, însă, suplimentar, când a ajuns la Camera Deputaților, coaliția de guvernare a constatat că este un moment oportun să crească salariile vicepreședinților consiliilor județene, ale viceprimarilor, chiar și cu 3.000 de lei, adăugând amendamente în acest sens, care au fost votate cu două mâini.

Principalele argumente de neconstituționalitate invocate USR  în sesizare au fost lipsa fișei financiare, încălcarea principiului bicameralismului și încălcarea procedurilor parlamentare de adoptare a legilor. Acum Curtea Constituțională este în vacanță și s-a amânat dezbaterea pentru septembrie și există posibilitatea ca proiectul de lege să fie blocat de CCR”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Majorarea de 200 de lei, anulată

Dacă legea ar fi fost adoptată, polițiștii ar fi primit în plus la salariu între 125 de lei și 170 de lei, însă acum n-o să mai primească nimic. Varianta B, în situația în care nu reușeau să treacă acest proiect, a fost ordonanța de urgență elaborată de MApN cu privire la plata salariului de grad în raport cu salariul de funcție din prezent, nu cel din 2009, cum este acum, și care ar fi însemnat 30-50 de lei în plus la salariu, susțin sindicaliștii. ”La ordonanță le-au lipsit două avize, unul de la Ministerul Muncii și unul de la Ministerul Finanțelor. Din câte știu, a fost o discuție în coaliție, dar greu de înțeles pentru mine, deoarece a fost promovată de Dâncu de la PSD, avizul de la Ministerul Muncii, tot PSD, a fost semi negativ, iar Adrian Câciu, de la Finanțe, PSD, a tras de timp cu avizul până a venit 1 iulie, când Guvernul nu mai era abilitat să dea ordonanțe de urgență, pentru că este vacanță parlamentară”, ne-a precizat președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica.

Aduși în sapă de lemn

Norma de echipament dispare de la 1 octombrie și, la cum au mers lucrurile până acum, este clar că nu va mai fi nicio majorare de salariu, astfel că polițiștii vor rămâne cu 250 de lei mai puțin în buzunare. ”Vom identifica orice formă de protest care implică întreruperea activității polițiștilor. Frustrarea în rândul polițiștilor este crâncenă. La acest moment, nemulțumirea se manifestă printr-o lehamite generalizată la locul de muncă, iar aceasta înseamnă o calitate slabă a serviciilor. Acest haos, în care jocurile de culise ale celor care ne conduc fac ca drepturile restante ale polițiștilor să fie amânate, ne determină să declanșăm ample acțiuni de protest și luarea unor măsuri complementare fără precedent”, a mai afirmat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

 

Sursa: Ziarul National 

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile