Actualitate, Politic

Premierul Ciucă, acuzat de plagiat: În teza de doctorat

Șeful Guvernului, Nicolae Ciucă, înfruntă o acuzație de plagiat.

Într-un material de presă publicat marți, 18 ianuarie, de pressone.ro, este acuzat de către jurnalista Emilia Șercan în privința tezei de doctorat pe care actualul premier a susținut-o în urmă cu aproape două decenii, la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP).

„Teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138.

Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului”, stă scris în articolul cu pricina.

Conform sursei citate, „mai multe pagini din lucrarea sa au fost copiate fără ca textele preluate să fi fost atribuite în mod corect autorilor originali și fără să fi fost marcate cu ghilimele, așa cum cer normele academice și în acea perioadă”. Iar sursa principală a conținutului pe care actualul premier este acuzat că l-ar fi plagiat ar reprezenta-o alte două teze de doctorat, publicate în volum.

Reacția lui Nicolae Ciucă: „Acuzațiile publice nu se pot susține științific în niciun fel”

După ce a apărut materialul de presă, Nicolae Ciucă a reacționat. Și a ales să posteze, pe pagina sa de Facebook, un mesaj în care a anunțat, între altele, că a hotărât să ceară ca lucrarea sa, denumită „Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale”, să fie analizată de Comisia de Etică a UNAp.

„Acuzațiile publice nu se pot susține științific în niciun fel”, scrie Ciucă.

Mesajul integral al premierului Ciucă poate fi citit în cele ce urmează:

„Ca urmare a interesului manifestat public față de teza de doctorat „Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale”, pe care am susținut-o în anul 2003, la Universitatea Națională de Apărare (UNAp), am decis să solicit analizarea lucrării de către Comisia de Etică a UNAp – Instituția Organizatoare de Studii de Doctorat în care s-a susținut teza de doctorat care are un pronunțat caracter specific domeniului Științe Militare.

Alegerea tematicii tezei de doctorat s-a bazat predominant pe experiența personală acumulată în misiunile internaționale la care am participat nemijlocit, individual sau împreună cu Batalionul 26 Infanterie: misiunea ONU de menținere a păcii din Angola (1996-1997), misiunea NATO din cadrul rezervei strategice a SACEUR pentru Balcanii de Vest (2000-2001) și misiunea de tip coaliție din Afganistan (2002). Așadar, teza mea de doctorat înglobează, pe lângă cercetarea științifică și studiul teoretic, experiența acumulată în misiunile reale și exercițiile la care am participat, aceasta constituind, în mod evident, contribuția originală proprie unei teze de doctorat corect elaborată.

În calitatea de militar, indiferent de poziția pe care am fost încadrat, mi-am îndeplinit întotdeauna atribuțiile, respectând principiile, legile și regulamentele militare care guvernează activitatea Armatei Române.

În acuzele publice se reclamă că unele referiri din notele de subsol nu apar și în lista bibliografică. Acest lucru nu arată altceva decât faptul că lucrarea a fost elaborată onest, fiind menționată cel puțin într-un loc sursa bibliografică.

Acuzațiile publice nu se pot susține științific în niciun fel, fapt ce poate fi dovedit și de raportul oricărei metodologii de depistare a similitudinii, corect și profesionist utilizată. Sintagme și formulări standardizate specifice domeniului tezei de doctorat (gen “pilon de stabilitate” etc) nu trebuie ocolite atunci când tratezi un subiect sensibil – precum geopolitica – unde semantica trebuie neapărat să fie precisă, motiv pentru care anumite sintagme/formulări este obligatoriu să fie standardizate.

Din anul 2003, după susținere, teza mea de doctorat este publică și a putut și poate fi consultată la Biblioteca Universității Naționale de Apărare și la Biblioteca Națională. Consider că am realizat lucrarea conform cerințelor legale existente la acea vreme și, în consecință, am inițiat solicitarea de verificarea a acesteia de către Comisia de Etica a UNAp – Instituția Organizatoare de Studii de Doctorat, în acord cu prevederile legale în vigoare, în spiritul OMEC Nr. 5229/2020 din 17 august 2020.

În măsura în care vor mai exista semne de întrebare, UNAp va fi îndreptățită să solicite verificarea de către CNATDCU – Comisia 26 – Științe politice, studii de securitate, ştiinţe militare, informaţii și ordine publică.”

 

Sursa: national.ro 

Biografia generalului Nicolae Ionel Ciucă, potrivit site-ului oficial al Statului Major al Apărării

 

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile