Actualitate, Opinii

Pentru bani, presa a ales Iadul

Ați păcătuit împotriva celor zece porunci ale jurnalismului și ați comis cele șapte păcate capitale ale jurnalismului, așa că trebuie să vă curățați. Când spun „voi”, nu mă refer la toți, ci doar la cei 95% dintre voi care v-ați transformat în mașina de propagandă a autorităților, nu ați investigat nedreptățile evidente și ați permis încălcări grave ale legilor și drepturilor.

Așa că dragii mei prieteni, am promis că vă arăt Iadul în care vă aflați!

La final, vă voi arăta o cale de ieșire din această mizerie, o cale spre mântuirea sufletului vostru de jurnaliști.

 • Ați închis ochii sau ați privit în altă parte când CIA a dat o lovitură de stat împotriva președintelui ales legal al Ucrainei, în strânsă colaborare cu naziștii. Dacă presa și-ar fi făcut treaba la acea vreme, am fi putut evita războiul mondial în care ne aflăm acum, din păcate.
 • Ați tăcut și ați lăsat tastatura să se odihnească atunci când naziștii din Ucraina au masacrat și au ars activiști ruși în Casa Sindicatelor din Odesa ori au comis pogromuri în alte părți.
 • Nu ați reușit să dezvăluiți că în urmă cu mulți ani, Ucraina a transformat colaboratorii naziști în eroi naționali, iar ideologia lor în ideologie de stat.
 • Mass-media norvegiană și majoritatea jurnaliștilor norvegieni au tăcut sau au mințit cu privire la modul în care statele din Golf, SUA și NATO au folosit jihadiști pentru a distruge societatea siriană și pentru a provoca suferințe enorme sirienilor de rând. Războiul durează de aproape doisprezece ani și jurnaliștii norvegieni care s-au obosit să viziteze Siria pot fi numărați pe degetele de la o mână.
 • Ați tăcut în mare măsură cu privire la teribilul genocid din Yemen și mai ales la responsabilitatea aliaților noștri pentru acesta.
 • Nu ați reușit să cercetați ce s-a întâmplat când capitalul financiar internațional a decis să arunce cea mai mare criză financiară din istorie asupra populației lumii, astfel încât ei înșiși să devină mai bogați ca niciodată.
 • Când directorul Sănătății Guldvog a declarat de facto măsuri de urgență sub forma unei închideri fără precedent a Norvegiei, a încălcat Constituția în multe puncte, a renunțat la statul de drept și a introdus statul de control al infecțiilor, nu ați pus o singură întrebare critică.
 • Ați susținut cu entuziasm închiderea societății, așa-numita blocare, care a cauzat societății norvegiene pierderi de sute de miliarde. În același mod, ați susținut ordinele de închidere a școlilor și introducerea măștilor obligatorii. Asta, în ciuda faptului că niciun virus respirator din istorie nu a fost oprit prin izolare, închiderea școlilor și măștile de față.
 • Acum, că Elon Musk a deschis dosarele Twitter, știm că CIA, FBI și administrația Biden au ordonat giganților tehnologiei și rețelelor sociale să cenzureze, să elimine și să discrediteze pe unii dintre cei mai de seamă specialiști în imunologie ai lumii. Ați permis să se întâmple și ați ajutat la înfricoșarea societății, fără niciun fundament. Mass-media a jucat un rol absolut central în campania fricii. Fără voi, nu ar fi fost niciodată atât de rău cum s-a întâmplat.
 • CV-ul presei norvegiene de la criza Corona reprezintă o trădare lungă și rușinoasă a tot ceea ce se numește presă liberă, independentă și critică. Ar fi trebuit să înființați propria comisie Corona a jurnaliștilor pentru a investiga această tragedie.
 • Ați stat ca lumânările și ați publicat cu toată seriozitatea ordinul absurd al premierului despre câți oameni aveau voie să participe la petrecerea de Crăciun sau promisiunile ministrului sănătății că în curând ne vor lăsa să ne îmbrățișăm din nou. A fost o nebunie – ar fi trebuit să faceți un spectacol de comedie din asta.
 • Când gazoductul spre Germania în care Rusia investise 15 miliarde de euro a fost aruncat în aer, cei mai mulți dintre voi ați reușit să scrieți că „Putin a făcut-o”, deși președintele SUA promisese că va bloca această conductă.
 • Acum, cel mai mare jurnalist în viață, omul care l-a expus pe My Lai, Abu Ghraib și transporturile secrete de arme către jihadiștii din Siria, Seymour Hersh, a dezvăluit că în spatele sabotajului au fost SUA și Norvegia. Niciunul dintre noi nu poate ajunge până la genunchiul acelui om când vine vorba de jurnalism de investigație.
 • Și ce face presa norvegiană? Singurul lucru pe care îl poate face: să-l atace pe Hersh ca persoană și să încerce să-i facă pe oameni să uite de documentele prezentate de el.
 • Acum suntem de facto în al treilea război mondial. Nu va dura mult până să devină un război nuclear care poate distruge umanitatea și civilizația așa cum le cunoaștem.
 • Și ce face presa? Incită la război, demonizează rușii și pe Putin într-un mod pe care nu l-am mai văzut de la campania feroce de război a Angliei înainte de Primul Război Mondial.
 • Mulți dintre voi v-ați făcut instrumente ale complexului militar-industrial și astfel sunteți complici.

Dar v-am promis o cale spre mântuire. Și este simplă.

 • Nu mai fiți propaganda puterii.
 • Cu cât unii dobândesc mai multă putere, cu atât ar trebui să fiți mai critici.
 • Urmăriți banii pentru a vedea cine profită din această mizerie.
 • Favorizați confruntările de idei.
 • Pe scurt: redeveniți jurnaliști.

Grupurile de capital care dețin mass-media și multe dintre ele dețin și industria de război, nu vor fi prea fericite.

Bine ați revenit la jurnalism, deoarece le-ați promis cititorilor și telespectatorilor că vă veți face meseria.

Pal Steigan, articol publicat în steigan.no

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile