A fost anulată prima amendă pentru nepurtarea măștii de protecție, după ce Curtea Constituțională a decis că obligativitatea purtării acesteia nu este legală. Decizia care nu este definitivă poate crea un precedent juridic pentru toate amenzile de acest tip.
Judecătorii au decis să anuleze amenda, deși motivarea deciziei CCR n-a fost încă publicată în Monitorul Oficial.
Amenda fusese acordată în aprilie 2020 unei persoane care nu purta mască, în zona Gării de Nord din București. Persoana a contestat sancțiunea, iar avocații au invocat noua decizie a CCR.
Marţi, 15 februarie, Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiu liber nu este constituțională. Autoritățile au la dispoziție 45 de zile pentru a o pune în aplicare după ce intră în MO.
Când se renunță la masca de protecție
Valul cinci scade în intensitate și în România, iar autoritățile se pregătesc de introducerea unor măsuri de relaxare. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a precizat că renunțarea la portul măștii în exterior va fi o primă măsură de relaxare, de „bun-simț”, așa cum a numit-o ministrul.
„Odată ce gradul de ocupare al paturilor din ATI va scădea sub 50% (circa 900 de paturi ocupate) vom putea renunța la masca de protecție, în exterior, mai puțin în spațiile aglomerate”, a declarat Rafila.
Sursa: national.ro