Actualitate

PROTEST cu 3.000 de persoane/ Oradea condusă de luptătorul Sandu Lungu cere ridicarea restricțiilor împotriva coronavirusului

În urma postărilor făcute în mediul online de către militanții anti-mască și cei care vor să oprească restricțiile acestei pandemii, oamenii s-au adunat la ora 20:00 în centrul orașului Oradea pentru a protesta. Manifestul a cuprins peste 3000 de persoane.

Începutul protestului

La început, în primul sfert de oră, în jur de 1000 de orădeni au fost în Piața Unirii, unde, lângă Palatul Vulturul Negru, oamenii și-au dat jos măștile de pe față, le-au aruncat pe jos și le-au dat foc. Între timp aceștia strigau: „Libertate”; „Arafat nu uita, România nu-i a ta”, „Jos masca”; „Criminalii”.

Alături de luptătorul Sandu Lungu, care a condus protestul, manifestanții au pornit pe jos pe străzile orașului pentru a trezi toată Oradea. Supravegheați de Poliția Română și Jandarmerie, toți au pornit spre cartierul Rogerius pe ruta: strada Tudor Vladimirescu-Bulevardul Decebal-Olosig-Piața Rogerius-strada Transilvaniei-Bulevardul Dacia-Magazinul Crișu-Bulevardul Magheru-centrul Oradiei.

Nu a fost nevoie de intervenția autorităților, deoarece protestatarii au fost pașnici. Orădenii nu au purtat mască de protecție și nici nu au respectat regula care impune distanțarea socială, fiind un mod de a arăta nemulțumirea și dezgustul față de Guvern. Între timp manifestanții au fluturat steaguri tricolore și au strigat sau au folosit vuvuzele.

Tineri la protest

Majoritatea persoanelor care au participat erau tinere, cu vârste între 20-40 de ani. „Am venit pentru că m-am săturat ca acești oameni care ne conduc să îmi fure tinerețea. Nu pot să-mi văd prietenii, nu putem ține un chef sau măcar o zi de naștere. Restricțiile astea ce ni le bagă pe gât nu au nicio logică și nu ajută ca virusul să nu se mai răspândească”, spune Marian, 22 ani.

„De ce au închis sălile de sport? Eu pentru asta am ieșit în stradă! Cum adică? Să faci sport e sănătate. Cred că asta se urmărește, să ne scadă imunitatea și să fim niște legume. Eu fără sport nu pot trăi nici măcar o zi. Ador să merg la sală și mi se pare o prostie faptul că sutimile ratei de incidență decid dacă eu mă antrenez sau nu”, spune Darian, 24 de ani.

„Deja de un an suntem ascultători și cuminți. Nu se mai poate! Trebuie să ieșim în stradă și să ne luăm drepturile înapoi. Eu am venit pentru a fi un om în plus, am speranța că se va schimba ceva, că vor relaxa aceste măsuri fără sens.”, Mariana, 47 de ani.

Marșul a blocat bulevardele

În timpul marșului, pe mai multe străzi a fost blocată circulația autovehiculelor. Vocile protestatarilor au fost însoțite de claxoanele mașinilor care parcă erau în asentiment cu oamenii. Unii dintre ei s-au dat jos din mașini pentru a filma evenimentul pentru că deja erau undeva la 3000 de persoane pe străzi.

Mai mult, trecerea pe lângă Spitalul Municipal a scos la ferestre doctori și asistenți în combinezoane. Totodată, un șofer pe ambulanță, autovehiculul pe care îl conducea fiind blocat de oameni, și-a dat jos masca la semnalele protestatarilor, fiind mai apoi aplaudat.

Protest după ora 22:00

Coloana a fost însoțită și de câteva mașini cu tineri care fluturau steaguri pe geamurile sau trapele acestora. „Ieșiți din casă, dacă vă pasă” strigau aceștia în jurul blocurilor pentru a îndemna oamenii să se alăture.

Protestul a continuat și după ora 22, ora la care intră în vigoare carantina de noapte, ce interzice circulația pe străzi. După ce au făcut turul a jumătate din oraș, toți s-au strâns pe platoul din Piața Unirii, unde organizatorul, Sandu Lungu, a ținut un discurs.

Ce a spus luptătorul?

„Dragi orădeni, vă mulţumesc că ne-am adunat în aşa un număr mare. Îmi pare rău că nu suntem vreo 100 de mii. Mulţi oameni stau la rând la vaccin, vor să-şi rişte viaţa, nu ştiu ce vor, treaba lor, să-şi asume. Noi cei care vrem să trăim în libertate suntem aici. Am făcut un marş paşnic, asta ne şi dorim. Nu vrem nici scandal, nici să fim golani, vrem doar libertatea noastră. Eu am trei copii, vreau să crească şi să trăiască în libertate, să aibă măcar tinereţea şi viaţa pe care am avut-o eu”

Și polițiștii sunt oameni

Sandu Lungu le spune protestatarilor că trebuie să fie pașnici pentru că şi „jandarmii şi poliţiştii sunt oameni” şi „doar îşi fac meseria”.

Protestul s-a încheiat cu punerea la boxe a melodiei pe care intra luptătorul în ring: „Pune-i la pământ”, după care spre orele 24, Piața Unirii s-a golit.

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile