Actualitate

Raport INSP – Oficial: Crește procentul morților Covid vaccinați

Potrivit ultimului raport publicat de Institutul Național de Sănătate Publică, numărul infectaților nevaccinați a fost egalat de numărul infectaților vaccinați. Mai mult, procentul de mortalitate Covid a urcat la 20% în rândul vaccinaților. Deși a fost prelungită starea de alertă și au fost introduse noi restricții, România continuă să rămână singura țară verde din UE, cu o incidență de doar 0,7 cazuri la mia de locuitori.

Autoritățile au decis să diferențieze perioada de carantinare pentru nevaccinați și vaccinați, reducându-le acestora din urmă la doar 5 zile. Discriminarea între cele două categorii nu are niciun fel de justificare medicală, atâta vreme cât nu există nicio diferență între cifra vaccinaților infectați și cea a nevaccinaților infectați, fiecare luând virusul și împrăștiindu-l la fel de ușor.

Ultima raportare a INSP, din săptămâna 27 decembrie 2021 -2 ianuarie 2022, arată că 38% dintre infectați sunt vaccinați, cifră care corespunde și cu procentul vaccinaților din țara noastră. Mai grav este însă faptul că reducerea mortalității, punctul forte al vaccinurilor, propăvăduit de autorități, nu mai funcționează. Astfel, din totalul deceselor înregistrate în această perioadă, 20% au fost ale persoanelor vaccinate. De la începutul pandemiei până în prezent, 85.9% din totalul deceselor s-au consemnat la persoane peste 60 ani, vârsta mediană fiind de 71 de ani, și 93.2% din decedați aveau cel puțin o comorbiditate asociată. Cea mai mare pondere la decese a avut-o categoria de vârstă 70-79 de ani, iar cele mai frecvente comorbidități în rândul decedaților Covid au fost afecțiunile cardiovasculare, urmate, la mare distanță, de diabet și afecțiuni neurologice. În ce privește situația detaliată a persoanelor confirmate cu infecție SARS-CoV-2 după vaccinare, ultima raportare a INSP datează din 1 noiembrie 2021, institutul renunțând să mai publice astfel de date.

România, la fel de verde, într-o Europă roșie

Dubios este însă faptul că, timp de două săptămâni, Comitetul pentru Situații de Urgență a omis să publice lista săptămânală cu țările/zonele cu risc epidemiologic ridicat, cu scopul de a prelungi starea de alertă, listă care ar fi arătat, de altfel, că România, cu o rată de incidență de 0,7 la mia de locuitori, a rămas în aceeași zonă verde într-o Uniune Europeană roșie.

Lista publicată în 7 ianuarie confirmă acest lucru, România fiind singura țară din UE aflată în zona verde. Alături de noi, însă din afara UE, se mai află acum și alte două codașe la vaccinare, Republica Moldova, cu 37,7% vaccinați, și Ucraina, cu 31,7%. În zona galbenă nu se află nicio țară din UE, însă din Europa se regăsesc, din nou, cele mai puțin vaccinate state: Serbia, cu 46,5% vaccinați, Bosnia și Herțegovia, cu 22%, Macedonia de Nord, cu 39,2%, Albania, cu 37% și Belarus, cu 38%. Printre țările cu rate de incidență de peste 20 la mia de locuitori se numără statele cu cele mai mari procente de vaccinare, cum ar fi Portugalia, Irlanda, Spania, Franța, Marea Britanie sau nefericitul Gibraltar, acesta din urmă având 118% vaccinați complet și peste 80% cu doza booster.

Situația internărilor la ATI, staționară

Deși numărul testelor pozitive au crescut în România, numărul internărilor, atât în spitale, cât și la ATI, este staționar. Nu de aceeași părere este însă ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care susține că există o creștere, dar că ar fi prea lentă ca să o vedem. “Cu o anumită întârziere vom vedea cazurile la Terapie Intensivă, acum avem o creştere de câteva cazuri, cinci-zece cazuri la Terapie Intensivă care se înregistrează zilnic, care nu pune probleme, dar nu ştiu să vă spun care va fi trendul în ATI, sperăm să avem mai puţine cazuri spitalizate”, a declarat Alexandru Rafila. Datele arată însă că, în perioada 1-7 ianuarie, numărul de internări în spitale și în secțiile ATI a scăzut ușor.

 

Sursa: national.ro 

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile