Actualitate

Regele urșilor din România, ucis de prințul de Lichtenstein. Unul dintre cei mai mari urși din Europa a fost împușcat

Presa națională și internațională subliniază cazul ursului ucis pe teritoriul României, de prințul Emanuel von und zu Lichtenstein. Animalul era cel mai mare urs al României și avea 17 ani. Prințul a obținut permis pentru a împușca o ursoaică care creaa probleme unui sat din județul Covasna, însă în locul acesteia a fost împușcat ursul brun, denumit Arthur.

Prințul nu dorește să ia contact cu presa, nerăspunzând la telefon sau declarând că nu are nimic de comentat în acest sens. Biroul Prinţului Moştenitor al Liechtenstein-ului a precizat pentru AFP că nu are detalii despre această “chestiune privată şi personală”, însă a subliniat că pentru familia princiară natura “a reprezentat una dintre preocupările fundamentale şi este un element central în ceea ce priveşte sustenabilitatea ecologică şi socială”.

Activiștii de mediu cred că ursul a fost vânat în mod deliberat pentru valoarea sa de trofeu de 592,8 puncte din 600 posibile, care ar fi valoarea maximă. O reprezentantă a organizației VGT a declarat că împuşcarea lui Arthur a adus cea mai ridicată valoare de trofeu înregistrată vreodată.

În România, vânătoarea de urşi este interzisă, însă prințul a primit o derogare pentru o ursoaică. O petiţie online a fost iniţiată către Ministerul Mediului pentru a fi stopată vânătoarea de trofee. Şeful Gărzii de Mediu Octavian Berceanu a declarat că a fost declanşată o anchetă şi că, probabil, instituţia se va îndrepta către alte organe de cercetare. El a susţinut că în documente se vorbeşte foarte mult despre un exemplar de urs şi doar într-un singur loc este menţionată o ursoaică cu pui. El a admis că se poate ajunge la un dosar penal.

Premierul Cîțu spune că unele informaţii din spaţiul public nu sunt corecte şi „se pare că nu este cel mai mare urs, până la urmă.”.

“Arthur avea vârsta de 17 ani și a fost cel mai mare urs observat în România și probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică faptul că Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum. Mă întreb cum a putut prințul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii. Este clar că prințul nu a venit să rezolve problema localnicilor, ci să omoare ursul și să își ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăța pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împușcat ursul greșit”, a spus Gabriel Paun, președintele Agent Green.

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile