Actualitate, Opinii

Revoltătoarea decizie a lui Raed Arafat: spitalele publice suspendă internările și operațiile care nu sunt urgențe – Analist de politici publice: „Cine dracu e Arafat să decidă ce anume e urgență și ce nu e urgență?

Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat, luni seară, la finalul ședinței de Guvern, că unitățile sanitare publice din țară vor suspenda, pentru 30 de zile, internările și intervențiile chirurgicale care nu reprezintă urgențe, din cauza creșterii numărului de cazuri de Covid-19.

„Suntem nevoiți să emitem un ordin pe 30 de zile care prevede ca managerii unităților publice cu paturi să dispună suspendarea internărilor pentru operații și alte tratamente care nu reprezintă urgență”, a precizat el, adăugând că aceste măsuri nu se aplică pacienților oncologici, celor care fac dializă, gravidelor și urgențelor.

Măsurile sunt aplicabile pe baza analizei medicului curant de specialitate. Arafat a menţionat că medicul respectiv va argumenta în foaia de observaţie care este motivaţia medicală ce impune necesitatea internării pacienţilor.

„Adică, fiecare caz este analizat de medicul care tratează cazul respectiv şi decide dacă poate fi reprogramat, poate fi amânat sau dacă trebuie neapărat să fie tratat în această perioadă în unitatea respectivă”, a precizat el.

Ana Otilia Nuțu, analist de politici publice la Expert Forum, critică decizia lui Arafat, pe pagina sa de Facebook, atrăgând atenția că autoritățile se înverșunează nejustificat să nu activeze „mecanismul european de protecție civilă”.  

„1. În ce altă țară din lume s-a mai închis orice fel de asistență medicală în afară de covid, urgențe și 2-3 boli? Chiar în primul val, a mai fost vreuna? 

2. Who the fuck is Arafat să decidă el ce anume e urgență și ce nu e urgență? Dacă un cronic nu face tratament la timp, cât de mare e riscul să devină o urgență și Arafat, acest Zeu al Sistemului Sanitar în Ruină, e cel universal competent să decidă? 

3. Când ai posibilitatea să chemi medici și asistenți din străinătate ACTIVÂND NENOROCITUL ĂLA DE MECANISM de protecție civilă până la capăt, nu doar pe un medicament sau trei echipamente, de ce refuzi, în schimb pui lacăt pe toată asistență medicală de alt fel și foloseșți medici și asistenți de alte specialități de aici? 

4. Mă aștept să fie nemulțumire și în personalul medical. Cum e posibil să forțezi un gastroeneterolog, un urolog sau un ortoped și să-i zici, de mâine nu-ți mai tratezi tu pacienții tăi, că aia nu-s importanți oricum, uite aici spitalul covid, de mâine începi – fără training, fără nimic, te descurci, că noi atâta am putut cu campania de vaccinare. 

5. În general, câte nenorociri trebuie să mai păstorească Arafat până să zboare odată de acolo? Nu-l puteți măcar pensiona anticipat, dacă alfel nu se poate? 

6. Înțeleg că asistență medicală pentru vaccinați nu, dar pelerinaje pentru nevaccinati da. E ok, asta înțeleg că nu e discriminare”, scrie Ana Otilia Nuțu pe contul său de Facebook.

Arafat a anunțat, tot luni seară, că România vor activa Mecanismul de protecţie civilă al UE în vederea achiziţionării medicamentului Tocilizumab, folosit în tratarea cazurilor de COVID-19.

„Problema activării Mecanismului de protecţie civilă – ştiu că au fost discuţii pe această temă. Mâine urmează să fie activat Mecanismul, la cererea Ministerului Sănătăţii, pentru medicamentul Tocilizumab. Este un medicament al cărui furnizor nu poate să furnizeze toate cantităţile necesare. Am înţeles de la colegii de la Ministerul Sănătăţii că, la acest moment, avem cantităţi suficiente pentru încă două-trei săptămâni, motiv pentru care vom activa Mecanismul să vedem în ţările care nu se confruntă cu un val serios, la acest moment, dacă putem lua de la ei medicamentul, să-l aducem în ţară în anumite cantităţi. Ministerul Sănătăţii, mâine, urmează să ne spună care este cantitatea necesară, pe care o să o anunţăm”, a afirmat Raed Arafat, luni, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

 

Sursa: Dodo Romniceanu/ PODUL

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile