Actualitate, Politic

România cumpără rachete anti-navă de 208 milioane de dolari de la Raytheon

Pentagonul a atribuit Raytheon un contract de peste 208 milioane de dolari pentru baterii mobile de rachete anti-navă destinate României, potrivit unui anunț al Departamentului de Apărare al SUA. Valoarea contractului ar putea ajunge la 217 milioane de dolari. România și SUA au semnat în 2021 un acord pentru achiziția Sistemului Defensiv de Coastă cu Rachete Anti-navă (NSM CDS) produs de Raytheon Missiles & Defense.

Raytheon va colabora cu compania norvegiană Kongsberg din Norvegia, care vor furniza României un număr nespecificat de sisteme de apărare de coastă cu rachete NSM, care ar putea depăși valoarea de 217 milioane de dolari, potrivit anunțului. Cea mai mare parte a lucrărilor va fi realizată în Norvegia și la unitatea Raytheon din Tucson, Arizona.

„Contractul include opțiuni care, dacă ar fi exercitate, valoarea cumulată ar crește la peste 217 milioane de dolari. Lucrările vor fi efectuate în Kongsberg, Norvegia (60%), Tucson, Arizona (34%), Schrobenhausen, Germania (2%), Raufoss, Norvegia (1%) și în alte locații și sunt așteptate să fie finalizate până în septembrie 2028″, potrivit anunțului. 

Guvernul României a semnat un acord în 2021 cu Forțele Navale ale SUA pentru achiziționarea Sistemului Defensiv de Coastă cu Rachete Anti-navă (NSM CDS) produs de Raytheon Missiles & Defense, o divizie a Raytheon Technologies.

NSM, o rachetă de precizie cu rază lungă de acțiune care protejează împotriva amenințărilor de pe uscat și de pe mare, va completa arsenalul României cu un dispozitiv interceptor de croazieră anti-navă de generația a 5-a. Ca element cheie al Sistemului Defensiv de Coastă, racheta lansată de pe un vehicul terestru are o rază de acțiune de peste 100 mile marine, zboară la altitudini joase și folosește un detector avansat și tehnologie de identificare a țintei.

NSM CDS a fost dezvoltat de compania norvegiană de apărare Kongsberg Defence & Aerospace pentru a îndeplini cerințele Forțelor Navale Regale Norvegiene de dotare cu fregate și corvete de coastă. Raytheon Missiles & Defense împreună cu Kongsberg au intrat într-un parteneriat pentru a putea oferi racheta și SUA sau altor parteneri internaționali. În 2018, Forțele Navale Americane au selectat NSM pentru apărarea peste orizont a navelor de litoral și a fregatelor din clasa Constellation.

Pe lângă Norvegia și SUA, și Polonia echipează cu NSM. În plus, Australia, Regatul Unit, Canada, Țările de Jos, Spania, Malaezia și Germania intenționează să folosească acest tip de rachete.

 

Sursa: ECONOMICA.NET

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile