Actualitate, Economic

România este aproape în faliment!

Fostul ministru de stat, prof.dr. Mircea Coșea, atrage atenția că România se află aproape de faliment, atâta vreme cât Guvernul a ajuns să se împrumute în permanenţă pentru a finanţa bugetul. Mai mult, inflația galopantă este cauzată chiar de împrumuturile Guvernului, foarte multe și foarte scumpe, arată fostul ministru. 

 

 

Inflația în România a explodat pur și simplu, continuând să crească accelerat în fiecare lună. Pe de o parte, este o inflație care vine din exterior, cauzată de creșterile de prețuri la materialele de construcție pe plan mondial, care nu poate fi stăpânită, pentru că nu avem producție internă și importăm, ne spune prof.dr.Mircea Coșea.

”Dar avem și o inflație care vine din interior, care vine din deficitul balanței comerciale și din deficitul contului curent. Adică împrumuturi foarte multe și foarte scumpe, pe de o parte, iar pe de altă parte, incapacitatea de valorificare a produselor românești, pe care am ajuns să le aruncăm la gunoi, pentru că nu avem procesare. Peste toate acestea vin și scumpirile la electricitate și la gaze, de luna viitoare. Bucureștiul a crescut deja tarifele la transportul public, scumpire care va fi operată și în celelalte orașe din țară în mod sigur”, ne-a declarat prof.dr. Mircea Coșea.

Acesta avertizează că nu există posibilitatea de creștere a veniturilor din cauza datoriei publice, care a trecut de 50% din PIB. Conform legislației românești, depășirea procentului de 50% duce la obligația Guvernului de a trece la un regim de reducere imediată a cheltuielilor publice și a cheltuielilor bugetare. Astfel, nu vor mai crește salariile, pensiile, indemnizațiile sau altceva, iar unele chiar se vor reduce.

”Asta înseamnă scăderea puterii de cumpărare, deci situaţia este foarte gravă. Atunci când ajungi să te împrumuţi în permanenţă pentru a finanţa bugetul înseamnă că eşti aproape în faliment. Şi ei se ocupă numai şi numai de alegerile din PNL, ceea ce mi se pare foarte grav, să nu mai guvernezi pentru a-ți aranja alegerile într-un partid. Ce reprezintă până la urmă, pentru cetățeanul de rând, alegerile dintr-un partid care nici măcar nu este singur la guvernare, ci într-o coaliție” ne-a precizat prof.dr.Mircea Coșea, fost ministru de stat.

Guvernul se va împrumuta în continuare

Suma de 13 miliarde de lei necesară pentru finanțarea cheltuielilor bugetare, despre care vorbea fostul ministru al Finanțelor, Alexandru Nazare, o vor obține tot din împrumuturi, pentru că PNRR nu este valabil încă și s-ar putea să nu fie până la sfârșitul anului, mai arată prof.dr.Mircea Coșea. Și, chiar dacă va fi, banii din PNRR nu vor veni imediat și nu vor veni pentru finanțarea bugetului. Astfel, pentru că nu are cum să majoreze colectările la buget, se va apela tot la împrumuturi, care rămân pentru această guvernare singura sursă de finanțare a economiei, ne spune fostul ministru de stat, prof.dr.Mircea Coșea. Sărăcia bugetului este explicată prin economia care nu produce valoare adăugată semnificativă, având în vedere industria predominant manufacturieră și lipsa cercetării și dezvoltării, precum și prin incapacitatea de a ne valorifica resursele, din cauza exportului de materii prime și importului de produse finite. ”Orice creștere economică pe care o va anunța Guvernul nu va avea niciun efect asupra populației pentru că această creștere se va face pe împrumuturi care duc la creșterea consumului, iar consumul este din import, așa încât ceea ce producem prin această creștere economică o dăm celor care ne exportă mărfurile: unguri, polonezi, turci. Anul viitor România nu va putea avea o creștere mai mare de 2- 2 și ceva la sută, pentru că toată această creștere prin împrumuturi pe care o avem acum va deveni scadentă în 2022”, a mai afirmat prof.dr. Mircea Coșea.

Industria scade, datoria crește

Potrivit Băncii Naționale a României, datoria externă a României a crescut cu 1,05 miliarde euro, la sfârşitul lunii mai, ajungând la 126,98 miliarde euro, de la 125,92 miliarde de euro, la finele anului trecut. Tot în luna mai, INS a raportat o scădere a producției industriale față de luna aprilie  cu 6% ca serie brută și cu 8,5% în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Scăderi de 5,6% s-au înregistrat în mai 2021 și la comenzile noi în industria prelucrătoare, arată INS.

 

Sursa: Claudia Marcu / national.ro 

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback instant
Vezi toate comentariile