Industria de armament din România se prăbușește în timp ce autoritățile române preferă să cheltuiască sute de milioane de euro pe vechiturile Norvegiei și Portugaliei.
Sindicaliștii din Apărare sunt revoltați, deoarece prețurile la combustibili, energie și gaze au explodat, iar comenzile au scăzut. Dau vina pe Guvern, care continuă să cumpere armament din străinătate. Angajații celor mai importante fabrici de armament din România sunt de părere că parteneriatul strategic România-SUA înseamnă, în prezent, doar urmărirea intereselor americanilor.
O nouă zi de proteste la Cugir
Sute de muncitori de la cele două fabrici de armament din Cugir au întrerupt marţi din nou activitatea. Aceștia solicită creşterea salariilor, care, susţin ei, nu le ajung să îşi plătească facturile la electricitate şi căldură. Mulți dintre ei trăiesc din mai puțin de 1.800 de lei pe lună, deși lucrează de-o viață într-un domeniu aparte.
Întrunit luni, Consiliul de Administraţie al Uzinei Mecanice Cugir le-a oferit acestora o mărire de doar 6,50%. Prea puțin, spun sindicaliștii, care au oprit lucrul pentru a treia zi lucrătoare la rând.
În timp ce majoritatea muncitorilor sunt plătiți cu salariul minim pe economie, șefii lor duc acasă sume impresionante, completate de colaborări „în privat”, potrivit alba24.ro. Cei din conducerea Romarm, de care țin fabricile de armament și muniție din Cugir, au salarii uriașe în raport cu oamenii de rând care lucrează în secțiile de producție.
Șefii ROMARM obțin venituri generoase
De exemplu, potrivit declarației de avere a directorului general (pentru 2020 – ultimul an fiscal încheiat pentru care există declarație depusă), acesta a câștigat de 10 ori mai mult decât un muncitor de la Cugir, potrivit alba24.ro. Gabriel Țuțu a câștigat de la Compania Națională Romarm 151.630 de lei. La acești bani se mai adaugă aproape 30.000 de la Safe SA București și dividende în valoare de 46.636 de lei de la INFOPRIMUS RESEARCH SRL.
Și președintele Consiliului de Administrație, Vlad Năstase, a câștigat în 2020 o sumă de 17.000 de lei de la Concilium Consulting SRL și 21.600 de euro de la TMK Artrom. În Consilul de Administrație al companiei naționale se mai află și Iulian Cristian Simu, fostul director al Uzinei Mecanice din Cugir până în 2020.
În calitate de secretar de stat, acesta a câștigat de la Ministerul economiei peste 116.000 de lei, plus alți 23.000 de lei în calitate de președinte al Consiliului de Administrație și administrator al Electromecanica Ploiești. De fapt, în declarația de interese, acesta a precizat că suma pe care o câștigă lunar din această poziție este de 1.930 de lei.
Potrivit declarației de avere de la jumătatea anului 2021 (pe anul 2020), directorul general al UM Cugir, Marin Morariu, a câștigat aproape 131.000 de lei de la uzină.
Sursa: Ziarul National