Suntem cei mai expuși sărăciei din Europa, arată noile date Eurostat. Iar fenomenul pare să se extindă și la clasa mijlocie din cauza avalanșei de scumpiri la alimente, dar și a facturilor mari la întreținere care se resimt acut în portofelele românilor.
În România, 34,4% din populație trăiește în risc de sărăcie. La nivel european, 22,5% din populația UE este expusă riscului de sărăcie sau de excluziune socială, arată datele Eurostat.
România, în fruntea listei ţărilor în care copiii sunt în pragul sărăciei şi al excluziunii sociale
Din păcate, sărăcia strică grav copilăria copiilor români. Aproape un sfert (24,4%) dintre copiii (sub 18 ani) din UE erau expuşi anul trecut riscului de sărăcie şi excluziune socială, comparativ cu 21,1% dintre adulţi (18 ani şi peste), cea mai ridicată pondere a copiilor aflaţi în această situaţie fiind în România (41,5%), Spania (33,4%) şi Bulgaria (33%), arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Copiii se confruntau cu un risc mai ridicat decât adulţii de a fi supuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială în 18 dintre cele 27 de state membre UE. Cel mai mare decalaj între cele două grupe de vârstă se înregistra în Luxemburg (10,5 puncte procentuale), România (8,7 pp), Spania şi Austria (ambele 6,8 pp).
Previziunile privind nivelul de trai nu sunt deloc optimiste. În România, costul vieții a crescut de la un la altul în medie cu 15%. La nivelul Uniunii Europene procentul este de 11%, variind între 6,7% în Malta și 27,5% în Estonia. Din cauza scumpirilor, sărăcia absolută va crește cu circa 15% în România, în timp ce la nivelul UE procentul va fi de 4,4%.
Sursa: Andreea Vlad/ Ziarul National