Actualitate, Social

România, pe lista țărilor acuzate că au folosit pandemia pentru a limita libertatea de exprimare, potrivit unui raport Human Rights Watch

România, alături de alte țări este vizată în raportul Human Rights Watch (HRW) că a limitat libertatea de exprimare în timpul pandemiei. Și alte state sunt menționate pentru că ar fi bătut, amendat și condamnat critici, de la jurnaliști la cadre medicale sau opozanți politici.

Singurul stat din UE care se află alături de România la acest capitol este Ungaria.

Raportul HRW

”De la începutul pandemiei, cel puțin 24 de guverne au introdus legi noi și reguli care au interzis jurnaliștilor și altora să contrazică poziția oficială a autorităților pe tema COVID sau pe tema măsurilor pentru combaterea COVID, sau să vehiculeze ceea ce autoritățile consideră a fi dezinformare sau informație ce cauzează panică sau induce frica sau neîncrederea în contextul pandemiei COVID”, precizează HRW.

Măsuri luate

Jurnaliștii și bloggerii au fost atacați fizic de forțele de securitate din cel puțin 18 țări, din cauza faptului că au relatat detalii despre felul în care autoritățile combat pandemia.

Criza sanitară a fost folosită pentru a justifica acuzarea sau amendarea oamenilor care și-au exprimat opoziția față de procedurile autorităților.

Pe parcursul acestei pandemii a fost introdusă și o cenzură, listă pe care România este din nou prezentă. S-au folosit diferite legi pentru a cenzura presa și jurnaliștii.

În unele țări au fost interzise și protestele și a fost restricționat accesul la informații cu privire la pandemie și sănătatea publică.

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile