Șapte jucători de la clubul Manly-Warringah Sea Eagles din nord-estul orașului Sydney, în Australia, au decis să boicoteze un meci important pentru a permite echipei să se califice în finala națională de rugby.
Motivul? Clubul a decis să schimbe tricourile echipei, pentru a promova cauza LGBT, în condițiile în care homofobia este încă foarte răspândită în sectorul sportiv la nivel mondial.
Jucătorii nu au fost consultați
Cu toate acestea, jucătorii de rugby nu au fost consultați cu privire la această decizie. Aceștia invocă motive religioase și culturale pentru boicotul lor.
Boicotul a fost rapid mediatizat în presa locală și a provocat indignare în Australia. Cu toate acestea, antrenorul echipei, Des Hasler, nu a condamnat deloc atitudinea jucătorilor săi. În cadrul unei conferințe de presă, el a vorbit despre o „greșeală majoră” făcută de club. În acest caz, neimplicarea jucătorilor în luarea deciziei. El a spus că acest lucru a provocat „confuzie, disconfort și durere pentru mulți oameni, în special pentru grupurile ale căror drepturi încercam de fapt să le susținem”.
El și-a cerut apoi scuze față de comunitatea LGBT, dar și față de jucătorii implicați. „Ei nu au fost incluși în nicio discuție și cel puțin ar fi trebuit să fie consultați”, a declarat el marți, scrie Le Point . Într-un comunicat, clubul și-a cerut scuze „pentru modul în care a gestionat situația”.
Din punct de vedere sportiv, acest boicot este o veste teribilă. Conform regulilor Ligii Naționale de Rugby din Australia, nu este posibil ca jucătorii din aceeași echipă să poarte tricouri diferite. În condițiile în care șapte dintre jucătorii echipei nu mai poartă același tricou, echipa se află într-o situație foarte proastă pentru a juca joi un meci crucial pentru șansele clubului de a ajunge în finala Ligii.
Homosexualitatea, un tabu în sportul australian
Ca răspuns la boicot, fosta figură a clubului, Ian Roberts, a luat cuvântul. Vorbind pentru Daily Telegraph din Sydney, el a declarat că a fost „întristat” de decizia jucătorilor și că aceasta „i-a frânt inima”. Robert a fost primul jucător din liga australiană care și-a recunoscut homosexualitatea. „Nu puteți înțelege durerea provocată persoanelor gay care, indiferent ce fac, nu sunt respectate pentru simplul fapt că sunt gay?”, a scris el într-un editorial publicat de un alt ziar australian.
În 2021, o jucătoare de fotbal australiană Haneen Zreika a refuzat, de asemenea, să poarte un tricou în culorile curcubeului. La momentul respectiv, ea a invocat motive religioase, la fel ca și cei șapte jucători de la Manly. Homosexualitatea este și astăzi un tabu în sportul australian. Potrivit lui Ian Roberts și altor observatori, „homofobia” este încă răspândită atât în rândul fanilor, cât și al sportivilor. De exemplu, în 2019, jucătorul de rugby Israel Folau a fost demis de federația australiană. El postase mai multe mesaje anti-gay pe rețelele de socializare între 2015 și 2019. Ulterior, amenințată de proceduri legale, Federația și-a cerut scuze în numele jucătorului.
Sursa: Ziarul National