Actualitate, Externe

Rusia a trimis primele trupe de parașutiști în Kazahstan (+VIDEO)

Trupe de parașutiști ruși au fost dislocate în Kazahstan ca parte a unei forțe de menținere a păcii ce include militari și din alte patru foste republici sovietice, a declarat joi, 6 ianuarie, secretariatul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă.

Secretariatul CSTO a oferit publicității un videoclip în care arată trupele de parașutiști în timp ce se îmbarcă într-un avion cargo. Aeronava a decolat apoi de pe aerodromul militar din regiunea Moscovei.

Decizia Rusiei de a trimite forțe militare în Kazahstan vine ca răspuns la apelul președintelui care a solicitat ajutor pentru stabilizarea țării. Kazahstan se află în această perioadă în mijlocul unei adevărate Revoluții declanșate din cauza creșterii prețului la combustibili.

Secretariatul CSTO a spus că principalele sarcini ale forțelor ruse de menținere a păcii sunt cele de protejare a instituțiilor importante ale statului. În același timp, militarii ruși vo ajuta poliția să mențină ordinea și să calmeze spiritele.ű

Kazahstanul arată ca după război, în urma protestelor violente care au izbucnit în această țară. Sunt sute de morți în rândul civililor și cel puțin 13 din rândul forțelor de ordine. Revoltele au fost înăbușite de forțele rusești chemate în ajutor de autorități.

Kazahstanul se află în pragul unui război civil, după ce preşedintele a anunţat că soldații pot trage acum în manifestanţi fără să existe un avertisment în prealabil. În tot acest timp, demonstrațiile antiguvernamentale continuă, notează BBC. Kassym-Zhomart Tokayev a transmis că autoritățile nu vor negocia cu protestatarii. Potrivit acestuia, 20 de mii de „bandiți” au atacat Alma-Ata.

„În străinătate, sunt apeluri către părți să negocieze pentru o rezolvare pașnică a problemelor. Ce prostie. Ce negocieri cu criminalii? A trebuit să avem de-a face cu bandiți înarmați, antrenați. Atât locali, cât și străini. Este cu bandiți și terorişti”, a spus Tokaev. „Operațiunea de combatere a terorismului continuă. Militanții nu și-au depus armele, nu continuă să comită crime sau se pregătesc pentru ele. Lupta împotriva lor trebuie finalizată. Cei care nu se predau vor fi distruși”, a avertizat el.

Kassym-Jomart Tokaev i-a „mulţumit în mod special” preşedintelui rus Vladimir Putin pentru reacţia şi ajutorul său rapide şi pentru că a trimis trupe. „Îi mulţumesc în special preşedintelui rus Vladimir Putin. El a răspuns foarte rapid, şi mai ales în mod amical, apelului meu”, a transmis liderul statului. De asemenea, el a mulţumit şi conducătorilor Chinei, Uzbekistanului şi Turciei pentru asistenţa acordată în stoparea revoltelor, conform Agerpres.

Suesa: Romania Libera / national.ro 

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile