Actualitate, Externe, Politic

S-a încheiat campania electorală în Ungaria, se renunţă, parţial, şi la plafonarea preţului la pompă!

Guvernul Viktor Orban hotărâse plafonarea prețurilor la benzină și motorină la 480 de foriți per litru, în noiembrie, anul trecut, când premierul maghiar era în plină campanie electorală pentru alegerile generale.

Prețul plafonat este de circa 6,3 lei per litru de motorină, iar prețul normal este de 738 forinți per litrul de motorină, adică 9 lei.

Se suspendă plafonarea pentru firme

Sâmbătă, totuşi, Guvernul de la Budapesta a decis să renunțe la plafonarea prețului la carburanți pentru maşinile deținute de firme, cu excepția taximetrelor și mașinilor agricole.

Plafonarea prețului la carburanți mai este acum valabilă doar pentru persoanele fizice care dețin un autoturism. De asemenea, rafinăria Mol care reprezintă 100% din rafinarea internă, se va închide temporar, timp de o lună, pentru lucrări de întreținere.

Penurie de motorină, în Ungaria

Maghiarii au constatat că există o penurie de combustibil din cauza scăderii temporare a capacității interne de rafinăre, a războiului și a sancțiunilor europene impuse Rusiei.

Analiștii și companiile care dețin benzinării au avertizat încă de anul trecut că plafonarea prețului este o măsură nesustenabilă, cu atât mai mult cu cât Ungaria este net importator de produse petroliere.

Modelul plafonării prețurilor din Ungaria a fost promovat și în România de către Marcel Ciolacu și alți lideri PSD, care au cerut în repetate rânduri același tip de măsură, respinsă însă de PNL.

 

Sursa: Andrei Stefan / Ziarul National 

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile