Actualitate, GREAT RE!SET, Politic

Să fi fost mâna Maiei Sandu? Experimentul LGBT al UE în Republica Moldova a trecut la un alt nivel- Intrarea Republicii Moldova în UE, condiționată de legalizarea căsătoriilor LGBT

La cele 60 de pagini de condiții și progrese pe care trebuie să le facă Republica Moldova pentru a intra în Uniunea Europeană probabil, vor fi necesari vreo 50 de ani. Una dintre condițiile impuse Guvernului și Parlamentului de la Chișinău este aceea de a permite căsătoriile LGBT, deși legislaţia UE nu obligă statele membre să permită sau să recunoască parteneriatele sau căsătoriile între persoane de acelaşi sex. La capitolul Drepturile omului și libertățile fundamentale, UE solicită Republicii Moldova să elimine interdicția constituțională privind căsătoriile între persoane de același sex instituită în 1994 și să stabilească măsuri de combatere a discriminării pentru persoanele LGBTI. Totodată, raportul subliniază că discursul de incitare la ură împotriva persoanelor LGBT rămâne un motiv de îngrijorare. ”Este importantă consolidarea în continuare a cadrului juridic pentru egalitate și nediscriminare, în special prin eliminarea lacunelor legislative existente, pentru a aborda discriminarea la locul de muncă, pentru a contracara în mod eficace infracțiunile motivate de ură și discursurile de incitare la ură și pentru a proteja în continuare drepturile minorităților, inclusiv ale romilor, ale persoanelor LGBTI și ale imigranților”, se arată în raportul UE.

Libertatea presei, în cădere liberă

Republica Moldova se situează pe locul 89 din 180 de țări în clasamentul mondial al libertății presei pe 2021 (în creștere cu două locuri față de anul precedent), persistând îngrijorări în legătură cu concentrarea proprietății asupra mass-mediei, monopolizarea pieței publicității, lipsa independenței editoriale și controlul pe care grupurile economice și politice îl exercită asupra instituțiilor mass-media, potrivit raportului UE.

”Este necesară crearea unui cadru instituțional și a unui set coerent de politici publice care să combată dezinformarea, inclusiv dezinformarea împotriva UE, manipularea informațiilor, știrile false și propaganda, precum și orice ingerință străină răuvoitoare, în special prin comunicare strategică și reziliență împotriva dezinformării și a manipulării informațiilor de către actori interni și străini, online și offline. Autoritățile moldovene sunt invitate că coopereze cu Comisia Europeană la programele și reformele care promovează alfabetizarea mediatică și informațională în contextul actualei ere digitale, precum și să îmbunătățească cooperarea sectorială în economia digital”, se mai precizează în raport. Reamintim că Maia Sandu și Guvernul PAS au luat decizia de a închide șase posturi de televiziune și de a interzice difuzarea în Republica Moldova a postului românesc RTV, coborând și mai mult în clasamentul mondial al libertății presei.

Noi vrem pământ!

Raportul UE mai cere Republicii Moldova să utilizeze pe deplin oportunitățile preferențiale de export în UE, printr-o cultivare mai eficientă și mai sustenabilă a terenurilor agricole, precum și printr-un acces mai democratic la terenuri și o utilizare mai democratică a acestora, obținând astfel produse agricole care amplifică avantajele agricole relative ale Republicii Moldova. Pe de altă parte, în mod curios, parteneriatul cu China al Guvernului de la Chișinău este văzut ca un lucru absolut pozitiv de către UE. ”Remarcăm interesul crescut al Chinei de a investi în economia Republicii Moldova, printre altele în sectorul energiei, în sectorul telecomunicațiilor, infrastructurii de transport și în sectorul farmaceutic”, potrivit raportului UE.

Sursa: Claudia Marcu / Ziarul National 

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile