Actualitate, Politic, Social

Sabotaj la industria românească de medicamente: Statul preferă importurile – Lovitură cruntă pentru pacienți. Dispar medicamentele

Dispariția recentă a Euthyroxului, medicament vital pentru cei cu afecțiuni tiroidiene, a fost doar vârful aisbergului, susțin producătorii de medicamente. Dacă Guvernul nu va lua măsuri urgente pentru creșterea prețurilor, pacienții români riscă să rămână fără tratamente. Ministerul Sănătății este cel care stabilește prețurile medicamentelor aflate pe lista compensatelor, însă acestea au ajuns, la cele mai multe dintre ele, sub costurile de producție.

”Mi se pare absolut aberant ca, atunci când dispare un medicament, în loc să se stea de vorbă cu producătorul din România, statul se grăbește să aducă medicamentul din import, pe acea autorizație de nevoi speciale, la un preț mult mai mare, pentru că pe această autorizație nu există o metodologie de calcul a prețurilor. Suntem într-o situație în care începem să ne întrebăm dacă nu cumva acesta este obiectivul, ca medicamentele din nomenclatorul fabricilor din România să fie scoase din uz și să fie aduse medicamente mai scumpe din afară. În ritmul acesta, este posibil ca, peste 5 ani, să nu mai existe nicio fabrică de medicamente în România.

Deja s-au închis două”, ne-a declarat Dragoș Damian, directorul executiv al Terapia Cluj. În plus, în România se plătește și taxa clawback, care înseamnă că producătorii trebuie să achite statului 20% din valoarea medicamentelor vândute. Taxa a fost introdusă acum 11 ani, ca să limiteze utilizarea medicamentelor scumpe, dar acum a devenit o sursă de venit la Ministerul Finanțelor. Dacă s-ar reduce această taxă, s-ar îmbunătăți rentabilitatea medicamentelor și nu ar mai dispărea de pe piață, spun producătorii.

Un miliard de lei pentru sănătate

Reprezentanții fabricilor de medicamente ne spun că, pe lângă prețurile crescute, la materii prime și materiale deja sunt timpi de așteptare de un an, un an și jumătate pentru unele dintre ele, pentru că, după pandemie, a crescut cererea de medicamente pe plan mondial.

”Și atunci producătorii de substanțe active prioritizează și trimit la fabricile de la care pot obține un preț mai mare. România are prețurile cele mai mici din Europa, iar avantajul este doar pentru exportul paralel, pentru că distribuitorii cumpără de aici și le vând afară. În ultimii doi ani, Ministerul Sănătății nu a mai crescut prețurile la medicamente, cu foarte mici excepții. Conform reglementărilor de la noi, nu ai voie să vinzi la un alt preț decât cel stabilit de Ministerul Sănătății, iar 60% din volumul de medicamente sunt cele generice, ieftine, cu prețuri de sub 100 de lei.

În Polonia, dacă iei un medicament pe rețetă compensată este mai ieftin, dacă îl iei fără rețetă compensată poți să-l iei mai scump”, ne-a precizat directorul executiv al terapia Cluj, Dragoș Damian. Acesta mai arată că medicamentele noi introduse la compensare în ultimii 4 ani au însemnat o alocare bugetară de 5 miliarde de lei pe an, pentru 200.000-300.000 de pacienți și nu consideră că alocarea unui miliard de lei pentru 10 milioane de pacienți este un efort bugetar prea mare.

Se renunță la producție

Pierderile producătorilor sunt atât de mari, încât aceștia sunt nevoiți să oprească fabricarea medicamentelor nerentabile, pentru că Ministerul Sănătății nu acceptă majorarea prețurilor. Ingredientele active au înregistrat majorări de prețuri de peste 200%, iar cele ale materiilor prime, cu peste 150%. ”La acestea se adaugă și presiunea scumpirilor record la energie electrică și gaze naturale, din ultimii doi ani, componente esențiale care se reflectă în costurile de producției ale medicamentelor, cu procente năucitoare de aproape 300% la sută în cazul energiei electrice, respectiv 258% pentru gaze naturale”, susțin producătorii de medicamente.

 

Sursa: Claudia Marcu / Ziarul National 

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback instant
Vezi toate comentariile