Semne de întrebare misterioase și protocol medical suspect în secția ATI COVID la Sitalul Clinic de Urgență Arad.
Portalul aradon.ro raportează cazuri șocante:18 familii au depus plângeri , așteaptă un răspuns la semnele de întrebare legate de moartea în spital a soților sau a părinților lor.
Scandalul continuă la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Arad. Rudele altor pacienți așteaptă un răspuns la semnele de întrebare legate de moartea soților sau a părinților lor. În timp ce familiile suspicionează că pacienții ar fi primit medicație neconformă cu protocolul dat de Ministerul Sănătății privind tratarea bolnavilor de COVID-19, DSP Arad a demarat o ancheta pentru a stabili dacă medicii au greșit sau nu atunci când au tratat cei 18 bolnavi.
Încă trei familii s-au alăturat altor 15, care vor depune plangeri penale la Parchetul din Arad, în speranța că vor afla adevărul. Melinda Demeter și-a pierdut soțul de 59 de ani la nici 48 de ore de la internarea în secția ATI COVID a Spitalului Clinic Județean din Arad. Cu o zi înainte spunea că se simte bine și avea chef de glume. Femeia nu înțelege nici acum, la aproape 6 luni de la moartea soțului, ce anume l-a ucis.
De altfel și rudele altor pacienți vorbesc de calmantele date pacienților COVID, pentru a-i liniști. Mama Adrianei Beldiman are trecute în fișa medicală trei medicamente psihotrope extrem de puternice. Alte familii cred că nu și-au putut îngropa creștinește rudele, nu din cauza COVID-ului, ci a unei infecții luate din spital. Andrei Aurica avea 60 de ani și a murit în spitalul din Arad după 37 de zile de la internare. În data de 6 decembrie, testele sale au ieșit pozitive, însă după 18 zile toate cele 5 teste COVID au ieșit negative sau neconcludente, potrivit datelor trecute în fișele medicale. Cu toate acestea, femeia moare pe data de 11 ianuarie.
Disperate sa primească răspunsuri, rudele au început să depună, rând pe rând, plângeri penale. Rudele pacienților spun că s-au săturat de minciuni și speră ca organele de anchetă să își facă treaba în mod corect.
Ce spun autoritățile?
La nivelul Spitalului Clinic Județean de Urgență a ajuns, însă, o singură sesizare, potrivit managerului instituției, ec. Florina Ionescu. „Încă din data de 18 ianuarie, s-a constituit o comisie de anchetă internă, pentru a verifica traseul pacientei Frunză Ana. Ancheta este aproape de finalizare, urmând ca rezultatele să fie înaintate Comisiei de Disciplină, singura în măsură să stabilească sancțiunile, acolo unde va fi cazul. Din ceea ce avem până acum, pot să vă spun că, într-adevăr, din exces de zel, cel mai probabil, nu a fost respectată procedura, dar aceasta este o chestiune de disciplină internă, pe care o vom sancționa.”
Managerul spitalului mai spune că, în privința medicamentelor care ar fi fost trecute pe fișa de observație a pacientei, fără a-i fi fost, în fapt, administrate, întrucât aceasta ar fi decedat deja la data menționată în fișă, s-a constatat că nu a fost încărcat, de fapt, decontul. „Fișele de observație se completează în zona verde, pentru că ele nu se păstrează în zona roșie. De exemplu, în momentul în care un pacient începe tratamentul cu Remdesivir, aceasta presupune un număr de șase flacoane pe pacient. Prin urmare, cele șase flacoane se scot toate o dată din farmacie. Din exces de zel, au fost trecute în avans și în foaia de observație, însă ele nu se regăsesc și în decontul de cheltuieli al pacientului. Sunt documente care atestă că ele au fost transferate altor bolnavi. În fișa de caz nu au mai fost operate modificări pentru că aceasta nu poate fi modificată retroactiv”, a mai precizat directorul Florina Ionescu.
DSP, în control
Deși la un moment se vehicula inclusiv informația cum că la Arad s-a deplasat și Corpul de Control al Ministrului Sănătății, acest lucru nu se confirmă. Singura structură care a demarat verificări în urma celor apărute în spațiul public este Direcția de Sănătate Publică Arad. „Ne aflăm deja în a doua zi de verificări, avem echipe care analizează documentele care privesc această speță, urmând ca la finalizarea controlului să facem publice concluziile noastre”, a precizat dr. Horea Timiș, directorul DSP Arad.
(Preluat: aradon.ro)