Actualitate, Politic

Sindicatele din Apărare: „Depozitele sunt goale!” – România nu avea ce arme să trimită în Ucraina, că Armata abia are strictul necesar

Constantin Bucuroiu, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare (ASIIA), ne spune că România nu avea ce armament să trimită în Ucraina, pentru că depozitele Armatei sunt goale.

”Deși nu am date certe că am fi trimis, în realitate, ceva, cel mult puteam să trimitem niște muniție, că altceva nu avem. Nu avem transportoare, nu avem tancuri, nu avem tunuri, nu avem obuziere. Iar la nivel de muniție, am fi putut să le dăm până la proiectile de 100- 120, nu mai mult, iar cele mai căutate sunt proiectilele de 152 și 155, pe care România nu mai e capabilă să le facă. Restul sunt speculații pe chestia cu Ucraina. Și să nu plângem Ucraina din punct de vedere al armamentului, că sunt alții interesați, care cumpără câte o halcă din Ucraina, cu fiecare lot de arme pe care îl dă, așa că sunt destui care sunt la rând acolo”, ne-a declarat Constantin Bucuroiu, președintele ASIIA. Acesta susține că Armata Română, în momentul de față, în ceea ce privește pregătirea în caz de război, a mers pe cotele minime de armament și că, dacă ne uităm acum în depozitele MApN, există doar stocurile stricte pentru necesarul României. ”În 2011, 1.160 de transportoare au fost dezmembrate. Dacă aveam acum 1.160 de transportoare și le modernizam rapid, am fi putut livra ceva către Ucraina. Dacă ne uităm la bazele militare ale regimentelor de tancuri, mai găsim 3-4, schilodite și alea, pentru că restul au fost distruse”, ne spune președintele ASIIA, Constantin Bucuroiu.

Din punct de vedere militar, Europa e la pământ

Armamentul din România a fost distrus când a intrat într-un program, prin care i se impusese să aibă un număr limitat de anumite produse militare, pentru că era membru NATO, și că, vezi Doamne, războaiele se purtau într-un alt registru, susțin sindicaliștii din Apărare. ”Acum s-a constatat, de către marea majoritate a inteligenței militare europene, care este varză, că, de fapt, Europa este total nepregătită pentru a susține un război. Și acum dau din colț în colț să se înarmeze și să facă o armată solidă a Europei. Spre deosebire de SUA, care au dat mereu câte o ghiulea prin Afganistan, prin Irak, ca să aibă posibilitatea să-și mențină industria de război în funcțiune și să meargă cu motoarele turate la maximum”, a afirmat Constantin Bucuroiu, președintele ASIIA.

Acesta amintește de un episod din 2000, când înalți oficiali ai Armatei Române încercau să-i spună că nu se mai luptă cu tancul, cu transportorul, cu ghiuleaua, că acum se merge pe alt armament, electronic. ”Uitați că războiul din Ucraina a demonstrat că Bucuroiu a avut dreptate, că tot cu tunul, tot cu tancul, tot cu lovituri de 152 și 155. Iar noi am distrus Reșița, care făcea unul din cele mai bune tunuri din lume, am distrus în totalitate UM Plopeni, care producea lovitura de 152 și de 155, care sunt căutate acum ca pâinea caldă. Că una e când dai o lovitură de 152, care costă zece mii de euro, și una e să dai o rachetă, care costă peste un milion de euro. Cei care au avut și au putere de decizie ar fi trebuit să știe că războiul, indiferent de perioadă, chiar dacă începe cu sistemul electronic și cu aviație, se termină tot terestru și cu tancuri și cu celelalte”, ne-a mai precizat președintele ASIIA, Constantin Bucuroiu.

Arme de jucărie

În ce privește apariția României pe lista oficialităților ruse ca furnizor important de armament pentru Ucraina, sindicaliștii din Apărare consideră că este doar un joc al serviciilor secrete rusești, prin care vor să-și acopere anumite acțiuni pe care le au în program. ”Altfel nu aveau cum să spună că devine țintă România, că ar fi printre cei mai mari furnizori de armament pentru Ucraina. Poate să trimitem armament de jucărie, că altul nu avem”, a conchis Constantin Bucuroiu, președintele ASIIA.

Sursa: Ziarul National 

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile