Actualitate, Politic, Social

Situație incredibilă în școli! Elevii trebuie să aleagă: bursă sau încălzirea claselor

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a dat asigurări că elevii şi profesorii vor avea cald în clasă, la iarnă. Cu toate acestea, sunt situații în care școlile se văd nevoite să aleagă între burse și încălzirea claselor.

Este vorba despre unitățile școlare din mediul rural, unde primăriile susțin că pot achita bursele doar dacă opresc căldura în clase și nu mai asigură transportul copiilor.

Bani insuficienți și pentru burse și pentru căldură în școli

Se întâmplă la Comana și Clejani, în Giurgiu, potrivit Digi 24. La Clejani, Primăria anunță că are de achitat lunar peste 500 de burse. Iar dacă nu primește suma integrală de la bugetul de stat, le poate plăti doar dacă renunță la încălzirea școlilor.

Probleme similare sunt și la Comana. „Pe considerentul că s-au alocat bani foarte mulți. Au considerat că sunt bani mulți la buget și nu avem ce face cu ei. În situația de față suntem obligați să facem o rectificare bugetară și să realocăm bani către bursele copiilor. Va trebui să mai renunțăm și din banii alocați către carburant, către încălzirea pe lemne, pe cărbuni.

Ceea ce e foarte greu. Pentru că localitatea Comana are cinci sate, iar ca număr de școli sunt șase școli. Nu știu ce vom face. O să fie foarte greu. Pentru că o să fim nevoiți, practic, să reducem consumul de lemne. Ceea ce înseamnă că… elevii vor sta în frig.”, a declarat administratorul local al comunei.

Ministrul Educației: „Elevii nu vor sta în frig”

Sorin Cîmpeanu dă garanţii că şcolile din România vor fi încălzite la iarnă şi că acest lucru este o prioritate, pe lângă programul Masa Caldă şi asigurarea transportului elevilor.

„Vor fi asigurate condiții de funcționare a școlilor în perioada sezonului rece! Am convocat astăzi, la București, toți inspectorii școlari generali din toate județele României pentru a comunica instrucțiuni clare în legătură cu condițiile asigurate în toate școlile din țară pe perioada sezonului rece. Guvernul asigură plata diferențelor de preț pentru orice eventuală fluctuație a costului la energie.”, a declarat oficialul.

 

Sursa: Andreea Vlad/ Ziarul National 

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile