Actualitate

Soțul senatoarei Diana Soșoacă a dat de pământ cu Jandarmeria ieșeană – Bărbatul fusese amendat pentru că nu purta masca de protecție la o manifestare

Soțul senatoarei de Iași Diana Șoșoacă a câștigat procesul pe care îl intentase Jandarmeriei. Astfel, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis recent plângerea formulată de Dumitru Silvestru Șoșoacă și au anulat procesul-verbal de contravenție întocmit de Jandarmeria ieșeană. Soțul Dianei Șoșoacă fusese sancționat de oamenii legii pe motiv că nu purta masca de protecție,

 Soțul senatoarei Diana Soșoacă a dat de pământ cu Jandarmeria. Bărbatul fusese amendat pentru că nu purta masca de protecție. Astfel, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis recent plângerea formulată de Dumitru Silvestru Șoșoacă și au anulat procesul-verbal de contravenție întocmit de Jandarmeria ieșeană.

„Instanța admite plângerea promovată de petentul Dumitru Silvestru Șoșoacă Dumitru Silvestru, în contradictoriu Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Iași, împotriva procesului-verbal de contravenție din 15 noiembrie 2020, proces-verbal pe care îl anulează”, au precizat judecătorii ieșeni.

De remarcat este faptul că decizia nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.

Dumitru Silvestru Șoșoacă, amendat de jandarmi la Iași din cauza măștii de protecție

Procesul dintre Dumitru Silvestru Șoșoacă și Inspectoratul de Jandarmi Județean Iași a început pe data de 24 decembrie 2020. Prin plângerea înregistrată pe rolul Judecătoriei Iași, soțul Dianei Șoșoacă a cerut anularea procesului-verbal de contravenție, iar în subsidiar, aplicarea sancțiunii cele mai ușoare, a avertismentului.

„Pe 15 noiembrie 2020, la ora 18:00, mă aflam în municipiul Iași, în fața Palatului Culturii, întrucât se desfășura campania electorală a Partidului AUR, la care participam în calitate de soț al candidatei Diana Șoșoacă la funcția de senator al României în circumscripția 24 Iași. Nu purtam mască, având în vedere că sunt exceptat de la purtatul acesteia, pentru că am afecțiuni care interzic purtatul măștii. De altfel, în acest sens, eu am o adeverință medicală eliberată pe data de 18 septembrie 2020”, a afirmat Dumitru Silvestru Șoșoacă în fața judecătorilor ieșeni .

Acesta a mai susținut că mențiunile din procesul-verbal amintit nu sunt corecte, având în vedere că nu am participat la un protest spontan, ci era vorba despre o campanie electorală, desfășurată în conformitate cu prevederile Legii electorale, precum și a Hotărârii CJSU Iași, cu participarea a 100 de persoane pentru fiecare candidat.

„Procesul-verbal trebuia să fie întocmit în prezența mea, întrucât am fost legitimat și am prezentat adeverința medicală care mă excepta de la purtatul măștii, adeverință care a fost desconsiderată de către jandarm, acesta spunându-mi că, dacă vreau, pot să contest amenda în instanță. Ceilalți participanți purtau cu toții măști, iar, ca urmare a acestei adunări în campania electorală, nu a existat niciun infectat cu COVID-19”, a mai susținut soțul senatoarei Diana Șoșoacă.

Ce au spus reprezentanții Jandarmeriei ieșene

Dumitru Silvestru Șoșoacă a adăugat că, potrivit legislației în vigoare, sunt exceptate de la purtarea măștii persoanele care suferă de boli ce afectează capacitatea de oxigenare și, cum el are probleme de sănătate și are o adeverință în acest sens, aplicarea amenzii este nelegală.

„Obligația de a purta mască în aer liber nu este prevăzută nici de Legea nr. 55/2020, nici de Legea nr. 136/2020. Stabilirea unei astfel de obligații printr-un act normativ inferior este interzisă de principiul ierarhiei actelor normative, dar și de art. 53 din Constituție”, a încheiat soțul senatoarei de Iași Diana Șoșoacă.

La rândul lor, reprezentanții IJJ Iași au cerut respingerea plângerii.

„Pe 15 noiembrie 2020, în intervalul orar 16:00 – 18:00, în Piața Palatului Culturii din municipiul Iași a avut loc o manifestare publică de protest, la care au participat aproximativ 100 de persoane. IJJ Iași a luat măsuri pentru prevenirea tulburării ordinii publice și comiterii de fapte antisociale în timpul manifestării. În grupul de participanți la manifestarea publică a fost identificat numitul D.S.Ș., care nu purta mască de protecție, încălcând astfel prevederile Legii nr. 55/2020. Acestuia i s-a atras atenția cu privire la obligativitatea de a purta mască în spațiul public, dar acesta nu s-a conformat și nici nu a menționat sau prezentat o adeverință medicală din care să reiasă că suferă de boli ce afectează capacitatea de oxigenare, motiv pentru care a fost sancționat”, au menționat cei de la Jandarmeria ieșeană.

Deși judecătorii ieșeni au constatat legalitatea procesului-verbal și au reținut că era necesară purtarea măștii de protecție la evenimentul respectiv, aceștia au constatat că Dumitru Silvestru Șoșoacă are o adeverință medicală din care rezultă recomandarea de a nu purta mască de protecție.

 

Sursa: BZI

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile