Actualitate, Externe

STATISTICĂ/ Comerțul Uniunii Europene este afectat sever de pandemie. Scăderi semnificative

În 2020, comerțul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene a fost puternic afectat de pandemia de coronavirus, fiind înregistrate scăderi semnificative atât la exporturi (9,4%) cât și importuri (11,6%), comparativ cu 2019, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Anul trecut, UE a înregistrat un excedent al balanței comerciale de 217 miliarde de euro. În ultimul deceniu, după ce a înregistrat un deficit redus în 2011, UE a înregistrat continuu excedent al balanței comerciale, care a atins nivelul de vârf de 264 miliarde de euro în 2016. Excedentul s-a redus în 2017 și în 2018, apoi a urcat din nou în 2019 și în 2020.

Variații în piața europeană

Majoritatea statelor membre UE au făcut comerț în special în interiorul pieței unice europene. Proporția fluxurilor intra-UE și extra-UE în comerțul total cu bunuri a variat considerabil în rândul țărilor membre ale blocului comunitar, reflectând legăturile istorice și localizarea geografică.

Cifre din statistică

În rândul statelor membre UE, cea mai ridicată pondere a comerțului intra-EU atât pentru importuri cât și pentru exporturi a fost anul trecut în Luxemburg. În contrast, Irlanda a fost țara membră a blocului comunitar cu cea mai ridicată pondere atât pentru importurile cât și pentru exporturile cu țările terțe, ceea ce nu este surprinzător, ținând cont că este principalul partener comercial al Marii Britanii.

În 2020, Olanda a fost punctul de intrare în UE, importând cea mai ridicată pondere de bunuri din țările terțe, pe care le-a expediat în interiorul blocului comunitar. În contrast, Ciprul a avut o pondere importantă de bunuri importate din statele membre UE, iar cea mai ridicată pondere a fost exportată în afara blocului comunitar.

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile