Actualitate, Externe, Politic

Statuia lui Zelenski în congresul american – omagiu sincer sau lovitură ”cu bătaie”?

Un congresman republican din Carolina de Sud a introdus o rezoluție care, dacă va fi adoptată, ar duce la amplasarea unui bust al președintelui Volodimir Zelenski la Capitoliul SUA, relatează FoxNews. Propunerea deja stîrnește scandal și revolte în rîndul politicienilor americani.

Rezoluția a fost introdusă zilele trecute de către Joe Wilson și ar urma să ceară Consiliului pentru Arte Frumoase să obțină un bust al lui Zelenskyy ”pentru a fi expus în aripa Camerei Reprezentanților a Capitoliului Statelor Unite”.
Nu e clar dacă Joe Wilson, același care în decembrie a cerut scoaterea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU – știind perfect că acest lucru e imposibil, țara lui Putin avînd drept de veto -, chiar îl iubește pe Zelenski sau vrea, în realitate, să-l transforme în ținta a revoltei.

Pentru că în Capitoliul american, printr-o decizie a congresului datînd din 1864, sunt amplasate fix 103 statui, cîte două din partea fiecărui stat american, alte două din partea districtului Columbia plus una a tuturor, reprezentînd-o pe celebra Rosa Parks, luptătoare pentru cauza negrilor.

Toate statuile din Capitoliu sunt personaje istorice americane ori canadiene, cu mici excepții ale unor personalități născute în afara continentului, dar care și-au legat viețile de America, precum Părintele Damien ori fratele iezuit Jacques Marquette.

Propunerea de a se crea o Sală Statuară Națională a devenit lege la 2 iulie 1864 și ea stipulează:
”Președintele este autorizat prin prezenta să invite toate statele să furnizeze statui, în marmură sau bronz, care să nu depășească două la număr pentru fiecare stat, ale persoanelor decedate care au fost cetățeni ai acestora și ilustre pentru renumele istoric sau pentru servicii civice sau militare distinse, pe care fiecare stat le poate considera a fi demne de această omagiere națională”.

În baza căror prevederi legale și fapte remarcabile pentru America ar trebui să ajungă Zelenski alături de cele mai glorioase figuri ale istoriei americane e greu de apreciat în acest moment; probabil că nici eventuala victorie a Ucrainei la concursul Miss Universe de mîine, de la New Orleans, nu ar lămuri prea mult situația.

Reacțiile colegilor lui Joe Wilson sunt deja furibunde, iar întrebarea e dacă parlamentarul a fost sincer în demersul său ori, mai plauzibil, a făcut-o doar pentru a-l depopulariza și mai tare în ochii republicanilor pe liderul de la Kiev.

 

Sursa: InPolitics

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile