Actualitate

Studiu: „The Lancet”. Testarea RT-PCR nu poate fi considerată un standard în evaluarea rezultatelor COVID-19. „Nu se pot lua decizii pentru toată populația”

În cadrul emisiunii „Subiectiv”, la postul de televiziune Antena 3, a fost scos în evidență un studiu publicat în prestigioasa revistă „The Lancet”. Acesta redă o întorsătură de situație și arată hibele sistemului de sănătate din perspectiva COVID-19. Procedurile recomandate de specialiști nu sunt respectate și mai mult, studiul demonstrează că testele RT-PCR nu pot fi „folosite ca standard imbatabil în evaluarea SARS-COV-2”.

„Nu se pot lua decizii pentru toată populația”

Testele RT-PCR caută codul genetic al virusului în probe luate din nas sau din gât. Amplifică ARN-ul găsit în aceste probe în 30 și chiar 40 de cicluri ceea ce permite ca chiar și o singură nanoparticulă să fie detectată. Deducem că, ARN-ul poate rămâne în organism luni la rând după ce persoana a scăpat de infecție, adesea fără să fi avut vreun simptom sau să fii știut că a fost expusă coronavirusului.

90% dintre teste ignoră recomandările

Deciziile politice se bazează pe rezultatele testelor care identifică rămășițele de ARN și nu pe un diagnostic clinic care să arate că cei testaţi au vreo infecţie sau nu. Este o pierdere clară pentru sănătate, societate și economie dacă oamenii sunt obligați post infecție să stea în carantină 10 zile. Concluzia este că, metodologia folosită în prezent pentru testarea RT-PCT nu poate fi considerată un standard în evaluarea rezultatelor privind cazurile de infecții COVID.

Când se ia de fapt COVID-ul?

Majoritatea celor infectați cu SARS-COV-2 ar putea fi contagioși între 4 și 8 zile. Probele arată că virusul nu mai este contagios după a 9-a zi de la declanșarea infecției. Acest lucru indică faptul că din perioada în care un test RT-PCR arată că un individ este pozitiv între 50 și 75% din acea perioadă. Așadar, cel mai probabil individul a depășit infecția și nu mai poate fi contagios.

Testele dau rezultate eronate

Eliminarea din organism a rămășițelor de ARN, din virusul nimicit de anticorpi, poate dura câteva săptămâni și chiar câteva luni. ARN-ul virusului distrus de anticorpi este detectat de PCR și individul primește un diagnostic eronat că ar fi încă bolnav de infecție. Studiul publicat de „The Lancet” arată că și mai multe din această nebuloasă este amplificată de numărul de cicluri folosite pentru un rezultat PCR.

Ce se întâmplă în lume?

În Liverpool, testele PCR au identificat rezultate pozitive greșite la 70% din probele trecute prin 20 de cicluri de amplificare a fragmentelor de ARN și la 91% din probele trecute prin 18 cicluri PCR. În plus, nu există un standard uniform privind numărul de cicluri de amplificare a fragmentelor ARN.

Doar în Florida laboratoarele sunt obligate să specifice și numărul de cicluri de amplificare. Motivul este că riscul ca rezultatul pozitiv al unui test să fie fals crește direct proporțional cu numărul de cicluri folosite pentru a multiplica rămășițele de virus.

Factor care distorsionează

 

Un factor care distorsionează și mai mult acuratețea identificării unei infecții prin astfel de teste vine chiar și din identificarea codului genetic. Pentru a stabili că fragmentul analizat este de SARS-COV-2 cel puțin trei gene trebuie depistate în rămășițele ARN supuse ciclurilor de amplificare e vorba de gena E gena RdRp și gena N. Cu toate acestea, cele mai multe rezultate sunt declarate pozitive însă după identificarea unei singure gene.

Până și producătorii testelor PCR recomandă identificarea a cel puțin trei gene pentru declararea unui rezultat pozitiv însă în realitate 90% dintre testele PCR ignoră recomandările producătorilor ceea ce face ca un test să fie declarat pozitiv chiar dacă a fost găsită o singură genă.

Concluzia lui Drosden

Cristian Drosten, din Germania, care a calibrat primele teste PCR pentru OMS în pandemia COVID a concluzionat același lucru. Mai mult, a avertizat în 2014, în timpul pandemiei MERS, că teste PCR sunt atât de sensibile că pot detecta chiar și o singură moleculă genetică dintre un virus. Astfel, oamenii care au simptome slabe și chiar și cei care sunt sănătoși sunt incluși în statistici ca și cum ar fi bolnavi.

Concluzia studiului

Studiul din prestigioasa revistă medicală și științifică demonstrează că testele PCR nu pot fi un standard riguros.Acest studiu mai arată un lucru și anume, că societatea nu ar trebui să mai permită politicienilor sau experților să ia decizii sau să pună verdicte și diagnostice asupra unei întregi populații fără să răspundă la o întrebare simplă: pe ce se bazează?

Sursa: Antena 3

Sursa foto: The Lancet Magazine

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile