Actualitate, Politic

SUA au investit 363 de milioane de dolari în bazele militare din România

SUA au investit 363 de milioane de dolari în bazele militare din România în ultimii 20 de ani. România rste al doilea cel mai mare beneficiar regional după Polonia.

Ambasada României în Statele Unite ale Americii a anunțat că: SUA au realizat investiții de 363 de milioane de dolari în extinderea și modernizarea bazelor militare din România, între 2000 și 2019. Informațiile au fost publicate într-un raport al grupului american de reflecție Quincy Institute for Responsible Statecraft.

Pe lângă aceste fonduri, Forțele Aeriene ale SUA au inițiat, anul acesta, lucrări de extindere și modernizare a Bazei 71 Aeriene “General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii, în valoare de 152 de milioane de dolari,  se arată în postarea de pe Facebook a Ambasadei României în SUA.

Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu

România și Statele Unite au marcat, la 13 septembrie, zece ani de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI și de la semnarea acordului privind sistemul antirachetă. Anul viitor, pe 11 iulie 2022, România și SUA vor aniversa 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic.

In urma anexării ilegale a regiunii Crimeea de către Rusia, în 2014, Washingtonul a realizat investiții semnificative în România pentru a asigura condițiile necesare unei prezențe extinse a forțelor americane în țara noastră.

Lucrările sunt finanțate prin intermediul Inițiativei Europene de Descurajare (EDI), un program lansat de SUA cu scopul reasigurării aliaților europeni și descurajării Moscovei.

Potrivit datelor prezentate de grupul de reflecție, dintre țările est-europene, România a fost al doilea cel mai important beneficiar al investițiilor americane în proiecte de construcții militare în perioada 2000-2019, după Polonia (395,4 milioane de dolari). Pe de altă parte, în intervalul analizat, investițiile SUA în obiective miliare aflate în state NATO vecine României au fost de aproape trei ori mai mici decât în țara noastră (Bulgaria – 80,2 milioane USD; Ungaria – 55,4 milioane USD). La nivel european, între 2000 și 2019, cele mai mari investiții militare americane au fost realizate în Germania (5,8 miliarde de dolari).

Investițiile militare americane în România au fost direcționate către șase obiective: Baza aeriană Câmpia Turzii; Poligonul Cincu, Aerodromul Mihail Kogălniceanu, Tabăra principală Mihail Kogălniceanu, NAVSUPPFAC România (baza de la Deveselu) și Poligonul Smârdan.

Informații interesante despre prezența militară americană în România sunt cuprinse și în listele oficiale privind distribuția bazelor administrate de Pentagon. Din păcate, cel mai recent document emis de Departamentul Apărării de la Washington datează din anul 2018.

Nu figurează investiții militare americane în următoarele țări din regiune: Cehia și Lituania

Potrivit documentului, pe data de 30 septembrie 2017, suprafața totală a obiectivelor militare americane în România era de 438 de acri. La aceeași dată, valoarea estimată a clădirilor administrate de Pentagon în România se ridica la 187,4 milioane de dolari, dintre care 157 de milioane la baza Mihail Kogălniceanu.

Comparativ cu bazele americane din regiune, cele din România sunt mult mai puțin dezvoltate. De exemplu, la aceeași dată, valoarea estimată a clădirilor administrate de SUA la baza aeriană Incirlik (Turcia) se ridica la 2,48 miliarde de dolari, iar la baza navală Souda Bay (Grecia), valoarea era de 468 de milioane de dolari.

Raportul publicat de grupul de reflecție Quincy Institute for Responsible Statecraft se bazează pe raportul Pentagonului din 2018 privind bazele americane, pe date colectate de profesorul David Vine de la American University, Washington DC, și pe relatările din presa internațională, scrie umbrela-strategica.ro.

Sursa: evz.ro

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile
0
Spune-ți si tu părerea.x
()
x