Actualitate, Externe

Talibanii stau pe resursele minerale de 1 trilion de dolari, de care lumea are nevoie disperată

Căderea rapidă a Afganistanului în fața luptătorilor talibani la două decenii distanță după ce Statele Unite ale Americii au invadat țara, a declanșat o criză politică și umanitară care afectează în mod direct milioane de cetățeni afgani. Afganistanul este una dintre cele mai sărace țări din lume, însă, în 2010, oficialii militari americani și un grup de geologi au dezvăluit că țara, care se află la intersecția dintre Asia Centrală și Asia de Sud, stă pe zăcăminte minerale în valoare de aproape 1 trilion de dolari, care ar putea transforma fundamental perspectivele economice ale afganilor. În condițiile tensiunilor politice de la Kabul generate de căderea guvernului afgan susținut de SUA și partenerii occidentali, o mulțime de experți se întreabă ce se va întâmpla cu vasta bogăție minerală neexploatată a țării, odată cu proclamarea Emiratului Islamic al Afganistanului, notează CNN.

Depozitele de minerale precum fierul, cuprul și aurul sunt răspândite pe întregul teritoriu al țării. Afganistanul adăpostește, de asemenea, depozite de minerale din pământuri rare, cel mai important dintre acestea fiind litiul, un metal alcalin de culoare alb-argintie, care este o componentă esențială și rară ce ajută la producerea de baterii reîncărcabile și alte tehnologii vitale pentru combaterea crizei climatice. Potrivit geologilor, în Afganistan ar exista unul dintre cele mai mari depozite de litiu neexploatate din lume.

„Afganistanul este cu siguranță una dintre regiunile cele mai bogate în metale prețioase tradiționale, dar dispune și metalele necesare pentru economia emergentă a secolului XXI”, a declarat Rod Schoonover, un om de știință și expert în securitate, care a fondat organizația de mediu Ecological Futures Group.

Provocările în materie de securitate, lipsa infrastructurii și perioadele de secetă severă au împiedicat exploatarea celor mai valoroase minerale în trecut. Este puțin probabil ca acest lucru să se schimbe, având în vedere că talibanii au preluat controlul țării. Cu toate acestea, există interes din partea unor țări precum China, Pakistan și India, care ar putea încerca să se angajeze în campanii de exploatare a acestor resurse, în ciuda haosului din Afganistan. O astfel de perspectivă este însoțită de „un mare semn de întrebare”, a precizat Schoonover.

Potențialul imens al resurselor minerale afgane

Chiar înainte ca președintele Joe Biden să anunțe că va retrage trupele americane din Afganistan, pregătind scena pentru ascensiunea talibanilor la putere, perspectivele economice ale țării deveniseră din ce în ce mai negative.

Conform unui raport pulicat în luna iunie și întocmit de Serviciul de cercetare din cadrul Congresului SUA, 90% dintre cetățenii afgani trăiau sub nivelul de sărăcie stabilit anul trecut de guvernul afgan la 2 dolari pe zi. De asemenea, Banca Mondială a estimat recent că economia Afganistanului rămâne „caracterizată de fragilitate și dependentă de ajutor”.

„Dezvoltarea și diversificarea sectorului privat este limitată de insecuritate, de instabilitatea politică, de instituțiile vulnerabilizate, de infrastructură inadecvată, de nivelul mare de corupție și un mediu de afaceri dificil”, a punctat Banca Mondială.

Sursa: digi24 

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback instant
Vezi toate comentariile