Ministrul Educației și Cercetării, Sorin Cîmpeanu, declară că în școli nu vor mai ajunge testele rapide din salivă pentru depistarea cazurilor de COVID-19. Decizia a fost luată în urma unor serii de discuții cu actualul Ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă.
Ceea ce l-a determinat pe Cîmpeanu să ia această decizie este un comunicat al Institutului de Sănătate Publică care informează că acel tip de test nu este relevant. Mai mult, folosirea lor ar provoca încurcături în evidența zilnică a noilor infectări.
Declarația lui Cîmpeanu
„Trebuie să recunosc, chiar dacă am fost un susținător foarte determinat pentru utilizarea oricăror mijloace de testare în școli, în urmă materialului trimis de la INSP, testele noninvazive ar trebui să fie confirmate prin teste antigen rapide, prin teste invazive, mai apoi validate prin PCR.
Înțeleg că acest lucru ar îngreuna procesul, coroborat cu faptul că aceste teste noninvazive conform metodologiei care nu prevede posibilitatea de a contabiliza la nivelul ratei de infectare generală rezultatele confirmate prin teste noninvazive, faptul că aceste teste de salivă nu ar fi contabilizate în calcului ratei de infectare – și știm câte discuții au fost pe modalitatea de calcul a ratei de infectare – sunt nevoit să recunosc că ar putea să genereze o confuzie la nivelul calculului ratei de infectare”, spune Ministrul Educației.
Mihăilă găsește opțiuni
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, spune că folosirea testelor rapide antigen clasice, prin exudat naso-faringian, rămâne o opţiune pentru elevii care au simptome specifice infectării cu SarS-CoV-2.
Mihăilă spune că INSP a recomandat începerea cursurilor pentru elevii din clasele speciale și cele terminale.
Cine se întoarce de azi la școală?
În funcție de incidența orașelor elevii participă la cursuri fizice sau online. Astfel, în 1.900 de localități din țară toți copiii vor merge fizic la școală, deoarece rata de infectare este de sub unu la mia de locuitori.