Actualitate, Politic

Trucurile marionetelor globaliste – Dacă Iohannis propună luni tot pe Florin Cîţu pentru funcţia de prim-ministruva încălca decizia Curţii Constituţionale din 2020

Conform unor surse politice, Klaus Iohannis ar intenţiona, în urma negocierilor de luni, să-l propună tot pe Florin Cîţu pentru funcţia de prim-ministru. Adică tot pe premierul dat jos prin moţiune de cenzură.

Dacă şeful statului va face asta, atunci va încălca decizia Curţii Constituţionale din 2020, care a stabilit că nu poate fi desemnat ca premier cel care a picat prin moţiune de cenzură.

Augustin Zegrean îl atenţionează pe Iohannis

Fostul magistrat constituțional a precizat că CCR s-a confruntat deja cu un astfel de scenariu și că a dat o decizie în acest sens.

Este o decizie a CCR care spune că președintele nu poate să propună imediat, ca premier, aceeași persoană care a fost demisă prin moțiune de cenzură. Din această perspectivă, șeful statului ar trebui să facă o propunere serioasă, care să aibă șanse să treacă prin Parlament, ori în situația asta nu cred că Florin Cîțu mai poate să treacă”, a afirmat Augustrin Zegrean.

Curtea Constituţională a admis, în februarie 2020, prin Decizia nr 85, conflictul de natură constituţională ridicat de preşedinţii celor două Camere de la acea vreme, după ce preşedintele l-a desemnat pe Ludovic Orban să formeze noul Guvern, la scurt timp după ce Cabinetul său căzuse, în Parlament, prin moţiune de cenzură.

Klaus Iohannis face un joc politic?

Augustin Zegrean este de părere că scenariul potrivit căruia nominalizarea lui Florin Cîțu n-ar urmări, de fapt, reînvestirea lui ca premier, ci ar reprezenta o tragere de timp, mizând pe o reclamație venită din partea partidelor care au semnat moțiunea de cenzură.

Cred că este alt joc acolo, care nu are nicio legătură cu Constituția, iar dacă președintele va face această propunere însemnă că pur și simplu ignoră deciziile CCR.

Decizia (în cazul unei sesizări la CCR privind nominalizarea lui Cîțu – N.R.) durează cel puțin o lună, sunt termene și un parcurs decizional ce trebuie respectate.

Președintele ar trebui să facă o propunere constructivă, nu distructivă, adică să nu propună pe cineva despre care știe că nu are șanse. Tocmai aceasta ar trebui să fie scopul consultării președintelui cu partidele, să încerce să afle care ar fi persoana care ar putea să treacă de Parlament și să formeze guvernul”, a mai zis Zegrean.

Şi Ludovic Orban a declarat, vineri, că preşedintele Klaus Iohannis ar încălca Constituţia, dacă l-ar desemna premier tot pe Florin Cîţu, şi că “e o inepţie politică”, în condiţiile în care astfel nu există nicio şansă de a forma o majoritate parlamentară.

Sursa: Ziarul National 

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile