Actualitate

Turiștii români care merg cu mașina în Grecia vor fi testați obligatoriu anti-Covid de la 1 iulie, chiar dacă sunt vaccinați

Toți cetățenii, indiferent de țara de origine, care merg cu mașina de la 1 iulie în vacanță în Grecia vor fi testați la punctele de frontieră indiferent dacă au fost vaccinați sau nu anti-Covid.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, persoanele depistate pozitiv la aceste teste vor fi supuse carantinei pentru 10 zile, iar pentru persoanele care s-au vaccinat anti-Covid, dar cu toate acestea dau rezultate pozitive la teste vor sta în carantină timp de 7 zile.
”A fost introdusă obligativitatea testării la punctele de frontieră a tuturor persoanelor care intră pe teritoriul elen, indiferent de statul de origine! Persoanele depistate pozitiv la aceste teste vor fi supuse regimului de carantină cu durata de 10 zile la locul de domiciliu sau la o locație stabilită de autoritățile elene. Persoanele confirmate pozitiv la aceste teste, dar care au fost imunizate complet (14 zile de administrarea celei de-a doua doze ori a dozei unice pentru serul Johnson&Johnson), sunt supuse unei perioade de carantină de doar 7 zile. În ultima zi de carantină, toate aceste categorii de persoane vor fi supuse unui test tip PCR”, arată o informare (vezi condiții de intrare în Grecia pe cale rutieră) a MAE.
Regula se aplică tuturor celor cu vârste peste 12 ani.
Întrebată la Digi24, purtătoarea de cuvânt a MAE, Oana Darie, dacă testele vor fi plătite de turiști sau de greci, aceasta a spus: : ”Nu, n-au fost plătite nici până acum. Ele s-au făcut tot timpul. Acum nouatea e că aplicată unitar pentru toți cetățenii”.
Certificatul digital al UE privind COVID menit să faciliteze călătoriile în UE va fi emis gratuit începând de la 1 iulie inclusiv în România.
Totodată, reprezentanta MAE explică faptul că, deși de la 1 iulie intră în vigoare certificatul UE privind Covid, care facilitează libera circulație în sensul asigurării unui acces securizat unitar la verificarea informațiilor privind vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală, ”fiecare stat-membru rămâne cu competența de a suplimenta anumite elemente, vorbim de o testare rapidă și de a adopta anumite măsuri legate de sănătatea publică”.
Darie a avertizat că turiștii români ar trebui să evite deplasarea în weekend, dar mai ales în prima parte a zilei de sâmbătă, pentru că atunci se adună fluxuri de turiști din toată regiunea și să completeze toate documentele din timp, astfel încât să evite timpii suplimentari.
”Încă un aspect, necompletarea PLF-ului, conform legislației din Grecia duce la nepermitarea intrării și o amendă de 500 de euro. Faptul că polițiștii permit să completeze la fața locului e o decizie luată punctual de polițiștii de frontieră. Deocamdată nu s-a modificat pe accesul pe cale aeriană, e vorba de acel PLF care trebuie completat. E mult mai ușor să mergem în Grecia cu avionul. Turiștii care intră terestru în Grecia vor fi testați, nu contează că sunt vaccinați, testați că au trecut prin boală, toată lumea va fi testată”, a spus Oana Darie, purtător de cuvânt al MAE, la Digi24.
Sursa: Hotnews
Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile