Economic

UE dorește să schimbe modalitatea de impozitare a multinaționalelor. Statele europene nu s-au mai opus

Uniunea Europeană vrea să schimbe modul de impozitare a multinaţionalelor şi face progrese cu noua legislaţie care forţează multinaţionalele să dezvăluie plata taxelor, impozitelor şi activităţile fiscale pentru fiecare stat membru.

O reformă globală a modului în care multinaţionalele ar trebui taxate a fost elaborată de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). Aceștia estimează că în cazul în care companiile ar plăti taxe acolo unde îşi desfăşoară afacerile, în loc de zona unde au subsidiarele, veniturile fiscale naţionale ar putea creşte în total cu 100 de miliarde de dolari pe an.

Astfel, multinaționalelor li se va cere să publice unde şi care e nivelul celor plătite – la nivelul fiecărei ţări, susţin oficialii UE.

Statele care s-au opus

Încă din 2016 această idee a fost în opoziție cu unele state, cum ar fi: Germania, Olanda, Portugalia, Irlanda, Luxemburg, Cipru, Malta, Austria, Slovenia, Estonia şi Suedia. Totuși, având în vedere că Portugalia a preluat preşedinţia Consiliului UE a cerut joi o discuţie publică pe acest subiect, care a relevat că nu mai există o majoritate care să blocheze iniţiativa.

„O majoritate extinsă a statelor membre este acum în favoarea legii şi vom merge mai departe pentru a fi finalizată în Parlamentul European”, a anunţat ministrul portughez al Economiei, Pedro Siza Vieira, la o conferinţă de presă după întâlnirea cu omologii săi din blocul comunitar.

Decizia trebuie adoptată în scris, document care va constitui baza negocierilor între Consiliului UE, Parlamentul European şi Comisia Europeană.

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile