Uniunea Europeană a decis, adoptând un Regulament în acest sens, să ofere un împrumut Ucrainei în 2023 în valoare de 18 miliarde de euro, pe 35 de ani, cu rambursare din 2033. Față de celelalte 19,7 miliarde de euro împrumutate Ucrainei în acest an, noutatea ajutorului financiar din 2023 constă în faptul că dobânzile și costurile de administrare ale creditului vor fi plătite de statele membre, inclusiv România, până în 2033. Tot statele UE vor garanta acest împrumut, iar neplata de către Ucraina a ratelor va conduce la executarea țărilor girante.
Pe principiul ”dacă e ordin, cu plăcere”, România, alături de celelalte state membre, este obligată să suporte dobânzile și costurile de administrare ale unui nou credit făcut de UE pentru Ucraina în 2023. Potrivit unui Regulament European, care a intrat în vigoare luna aceasta, Ucraina va primi în 2023 un nou împrumut de 18 miliarde de euro, cu o perioadă de rambursare de 35 de ani. Dobânzile și costurile de administrare vor fi acoperite de statele membre, iar rambursarea creditului de către Ucraina nu va putea începe mai devreme de anul 2033.
”Contribuțiile voluntare ale statelor membre ar trebui să fie irevocabile, necondiționate și la cerere. În acest scop, statele membre trebuiă să încheie cu Comisia un acord de contribuție, care să acopere contribuția la subvenționarea ratei dobânzii și, în cazul în care statele membre doresc să furnizeze sume suplimentare, contribuția cu astfel de sume suplimentare. Sprijinul acordat în cadrul instrumentului ar trebui să fie pus la dispoziție cu condiția prealabilă ca Ucraina să respecte în continuare mecanismele democratice eficace și instituțiile acestora, inclusiv un sistem parlamentar pluripartid și statul de drept, și să garanteze respectarea drepturilor omului”, se arată în noul Regulament European.
Și dobânzi, și garanții
Pe lângă plata dobânzilor și a costurilor de administrare ale creditului pentru Ucraina, statele UE vor fi obligate să contribuie și cu garanții, pentru a asigura capacitatea Uniunii de a rambursa împrumuturile contractate. Totodată, garanțiile furnizate de statele membre ar trebui să acopere sprijinul acordat în cadrul instrumentului sub formă de împrumuturi de până la 18 miliarde de euro. ”Este important ca statele membre să finalizeze procedurile naționale aplicabile pentru a oferi garanțiile ca o chestiune de maximă prioritate. Având în vedere caracterul urgent al situației, timpul necesar pentru finalizarea procedurilor respective nu ar trebui să întârzie plata sprijinului financiar necesar acordat Ucrainei sub formă de împrumuturi în temeiul prezentului regulament. Respectivele garanții ar trebui să asigure capacitatea Uniunii de a rambursa fondurile împrumutate de pe piețele de capital sau de la instituțiile financiare. Garanțiile ar trebui executate în cazul în care Uniunea nu primește la timp din partea Ucrainei o plată aferentă împrumuturilor acordate în cadrul instrumentului, inclusiv, în special, în cazul unor modificări ale calendarului de plată din orice motiv, precum și în cazul unor neplăți prevăzute și neprevăzute”, se mai arată în Regulamentul UE.
Datoria crește
Din 2017 până în 2021, Ucraina a primit împrumuturi de la UE de 6,6 miliarde de euro, pentru ca, în 2022, să mai beneficieze de un împrumut de 19,7 miliarde de euro, pentru reziliența economică, socială și financiară a acestei țări. Suma din acest an este constituită din 12,4 miliarde de euro de la bugetul Uniunii, care include asistență macrofinanciară excepțională și sprijin din partea Băncii Europene de Investiții și a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, garantat integral sau parțial de bugetul Uniunii, precum și sprijin financiar suplimentar acordat de statele membre în valoare de 7,3 miliarde de euro, se arată în Regulamentul UE 2022/2463 al Parlamentului European al Consiliului din 14 decembrie, de instituire a unui instrument pentru acordarea de sprijin Ucrainei pentru 2023. În plus, Consiliul a decis să aprobe, în cadrul Instrumentului european pentru pace, măsuri de asistență în valoare de 3,1 miliarde euro pentru sprijinirea forțelor armate ucrainene, precum și o misiune de asistență militară în sprijinul Ucrainei cu un cuantum de 0,1 miliarde euro pentru costurile comune.
Sursa: Claudia Marcu / Ziarul National