Un avertisment privind riscul de inflamație cardiacă a fost adăugat la documentația vaccinurilor Pfizer și Moderna de către Administrația pentru medicamente si alimente a SUA.
Fişele informative ale celor două seruri anti-Covid au fost revizuite după ce au apărut mai multe cazuri de miocardită, după administrarea vaccinului.
Astfel, FDA a introdus un avertisment că rapoartele de reacţii adverse sugerează riscuri crescute de miocardită (inflamaţie a muşchiului cardiac) şi pericardită (inflamaţie a ţesutului care înconjoară inima), în special după a doua doză şi cu apariţia simptomelor la câteva zile după vaccinare.
Peste 1.200 de cazuri de miocardită sau pericardită au fost raportate la sistemul de raportare a evenimentelor adverse ale vaccinului din SUA (VAERS), din aproximativ 300 de milioane de doze de vaccin ARNm administrate, începând cu 11 iunie.
Bărbații, mai suspectibili
Cazurile par a fi semnificativ mai mari la bărbaţi şi în săptămâna următoare celei de-a doua doze de vaccin. Centru pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a identificat 309 spitalizări din cauza inflamaţiei cardiace la persoanele cu vârsta sub 30 de ani, dintre care 295 au fost externate.
Autorităţile de reglementare a sănătăţii din mai multe ţări au investigat cazuri de miocardită şi pericardită, mai frecvent întâlnite la bărbaţi tineri, după vaccinarea cu Pfizer sau Moderna, vaccinuri care se bazează pe tehnologia ARNm, relatează Reuters.
Două cazuri de miocardită în România, după vaccinarea anti-Covid
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat, vineri seară, că 142.000 de copii şi adolescenţi, cu vârste cuprinse între 12 şi 19 ani, s-au vaccinat, fiind înregistrate două cazuri de miocardită. Este vorba despre doi pacienţi, de 17 ani, care au avut o evoluţie favorabilă.
„În momentul de faţă există acest semnal al miocarditei – inflamaţia muschiului cardiac”, a declarat Gheorghiţă. Medicul a precizat că micardita este o inflamaţie a muşchiului cardiac care se manifestă prin durere în piept şi uneori poate să fie prezent stare de oboseală, frison, febră, dureri musculare.
„În mod obişnuit avem miocardite, în populaţia generală avem o prevalenţă mare – număr crescut de cazuri la persoanele sub 30 de ani, în general de sex masculin. Ele sunt date de infecţii virale. Infecţia cu SARS-COV 2 poate să dea miocardite la tineri”, a mai afirmat Gheorghiţă.
Sursa: national.ro