Actualitate, Economic

Un pachet de țigări ar putea ajunge la 50 de lei în România – Bruxelles vrea prețuri ca în vest

O nouă Directivă de taxare a produselor din tutun propune dublarea accizei la țigarete, ceea ce înseamnă că prețurile din România sau Bulgaria s-ar putea apropia de cele din vest, la 10 euro/pachet.

Accizele minime ar urma să crească de la 1,80 la 3,60 euro pentru un pachet de 20 de țigarete.

Bruxelles vrea dublarea accizei la tutun

Ceea ce înseamnă că prețurile produselor în România sau Bulgaria s-ar putea apropia de cele mai ridicate din vest, cum ar fi Franța, cu circa 10 euro pentru un pachet -circa 50 lei la cursul actual, față de 22 – 23 de lei, cât costă acum un pachet de țigări.

După aderare, România și Bulgaria au beneficiat de trei ani de derogare pentru alinierea la nivelul minim al accizei (64 euro pe mia de țigarete). Iar în 2011, când s-a schimbat Directiva, opt noi state membre au beneficiat de încă o derogare de trei ani pentru a atinge 90 euro/mie.

Noua majorare, conform Proiectului viitoarei Directive, ar urma să aibă loc în condițiile în care, în țara noastră, pachetul de țigarete este deja un produs scump, raportat la puterea de cumpărare. Conform Eurostat, în România puterea de cumpărare se situa în 2021 la 55,5% din media europeană.

Cea mai mică putere de cumpărare a țigărilor din UE

În 2022, lucrurile s-au înrăutățit. Un studiu al GFK arată că în anul în curs puterea de cumpărare scade la 49%, sub jumătatea mediei europene. Din venitul zilnic disponibil un român poate cumpăra cinci pachete de țigarete, un francez șase, un polonez opt, iar un neamț aproape dublu: 11 pachete!

România a mai trecut printr-o experiență similară: în 2009, autoritățile au mărit acciza excesiv și neplanificat, cu 50%, iar rezultatul a fost că, în 2010 piața neagră a ajuns la un nivel record de 36,2%. S-au înregistrat pierderi bugetare de un miliard de euro, iar contrabanda a devenit subiect prioritar pe agenda CSAT.

Din anul 2020, datorită scăderii contrabandei la un minim istoric, de sub 10%, a unei politici fiscale predictibile și a unui cadru de reglementare fără schimbări radicale, tutunul a devenit cel mai solid contribuabil.

 

Sursa: Ziarul National 

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile