Actualitate

Un tânăr din Franța, în vârstă de 22 de ani, cu probleme alergice, a murit după 9 ore de la vaccinarea cu serul Pfizer

Un tânăr din Sète, Franța, cu un istoric al bolilor alergice, a murit la 9 ore după ce a primit primul vaccin Pfizer împotriva Covid-19. Tatăl său a atribuit moartea sa vaccinului, în timp ce sursele medicale o atribuie în mod concordant unei alergii alimentare severe, relatează Yahoo France.

Este o moarte tragică. Luni seara, Maxime Beltra, un tânăr de 22 de ani din Sète, a murit la câteva ore după ce a primit prima doză de vaccin Pfizer/BioNTech împotriva Covid-19, potrivit informațiilor Midi Libre.
A doua zi după deces, pompierii au anunțat că tânărul a fost victima unei „reacții alergice de tipul edemului Quincke, asociat în general cu o alergie, adesea alimentară”. Angioedemul se traduce prin umflarea rapidă a pielii și a membranelor mucoase din zona capului și a gâtului și trebuie tratat ca o urgență, potrivit site-ului Asigurărilor de Sănătate.
Parchetul din Montpellier a declarat miercuri, pentru Franceinfo, că a fost deschisă o anchetă judiciară pentru stabilirea cauzei morții și că va fi efectuată o autopsie pentru a determina cauza decesului. Dar procurorul general din Montpellier, Fabrice Bélargent, a declarat că „probabil că nu va fi concludent”. „Chiar dacă se stabilește în final că decesul a fost rezultatul unei alergii, s-a stabilit deja că tânărul a absorbit un aliment pentru care avea o alergie cunoscută cu puțin timp înainte de deces”, a spus procurorul.
Contactat de Yahoo News, doctorul Jerome Marty, medic generalist și șef al Uniunii Franceze pentru Medicină Liberă (UFML), a declarat că este dificil de comentat fără dosarul medical, dar a exclus ipoteza unui șoc anafilactic: „Nu putem ști dacă are legătură cu vaccinul, dar a murit la 9 ore după injecție, iar 9 ore după vaccin pentru un șoc anafilactic este foarte târziu. De obicei, se întâmplă în decurs de o oră. Deci, dacă are legătură cu vaccinul, nu este vorba de un proces de șoc anafilactic, ci de altceva.”
Contactat de Le HuffPost, șeful centrului de farmacovigilență din Montpellier, profesorul Jean-Luc Faillie, a declarat că ancheta încă în curs de desfășurare „este foarte mult orientată spre o problemă de alergie alimentară care nu pare să aibă legătură cu vaccinarea [. …] Probabil că a existat o expunere la un alergen care a avut loc după vaccinare […] Ancheta este încă în curs de desfășurare, dar, în acest moment, suntem foarte departe de imputarea vaccinului”, a conchis Jean-Luc Faillie. În câteva zile, ANSM va da verdictul și va anunța dacă decesul este sau nu legat de vaccin.
Sursa: Cătălin Vușcan/ActiveNews
Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile