Actualitate, Externe, Politic

Ungaria blochează aderarea Ucrainei la Centrul de Apărare Cibernetică al NATO

Înființat la Tallinn, în Estonia, din 2008, Centrul de Excelență NATO pentru Apărare Cibernetică (CDD COE) efectuează cercetări și oferă formare și expertiză țărilor Alianței care sunt membri ai acestuia. Dar această structură este deschisă și partenerilor NATO, precum Finlanda, Austria, Suedia și Elveția.

Confruntată în mod regulat cu atacuri informatice, inclusiv împotriva infrastructurilor sale critice, Ucraina a cerut să se alăture acestui centru de excelență al NATO în august 2021.

O inițiativă care ar fi putut fi interpretată negativ de Moscova, dacă ar fi reușit. Pentru că candidatura ucraineană a fost blocată de unul dintre membrii Alianței. Aceasta a declarat Oleksi Danilov, secretarul Consiliului ucrainean de apărare și securitate națională.

Kiev: „Este o țară a UE, ei sunt vecinii noștri. Ne-au refuzat”

În cadrul NATO, se aplică regula unanimității. „Deciziile sunt luate prin consens și una dintre țările europene a refuzat participarea Ucrainei”, a declarat Danilov pentru agenția de presă UNIAN.

„Este o țară a Uniunii Europene, ei sunt vecinii noștri. Ne-au refuzat. O țară din toți membrii NATO este împotrivă”, a insistat el, punând la îndoială „sinceritatea” statului membru în cauză, pe care nu l-a numit.

Dar, potrivit European Pravda, o mass-media online creată în 2014 și finanțată în special de Uniunea Europeană, Diviziei de Diplomație Publică (DDP) a NATO și Congresului Statelor Unite, Ungaria ar fi la sursa acestui blocaj, scrie Opex 360.

„Procedura de aprobare a candidaturii ucrainene a început în octombrie. Dacă ar fi fost acceptată, Ucraina ar fi trebuit să se alăture acestui centru la 1 ianuarie 2022. Or, Ungaria și-a opus veto-ul”, scrie această publicație, care nu exclude însă ca Budapesta să își revizuiască poziția după ultimele atacuri cibernetice a căror victimă a fost Kievul, pe fondul presiunii militare puternice rusești la granițele sale.

Ucraina, pedepsită pentru „persecuțiile” etnicilor maghiari

De notat, însă, că în ianuarie a fost anunțat un acord între NATO și Ucraina, pentru a-i permite acesteia din urmă să-și consolideze capacitățile de apărare cibernetică, prin accesul la platforma de partajare a informațiilor privind malware-ul a Alianței.

Autoritățile maghiare nu au făcut niciun comentariu cu privire la decizia lor cu privire la candidatura Kievului pentru CCD COE. Cu toate acestea, Ungaria cultivă o anumită apropiere cu Rusia. Iar în afacerea ucraineană, Budapesta acordă o atenție deosebită minorității maghiare stabilite în Transcarpatia, până la a acuza Kievul că îi amenință drepturile, așa cum a făcut recent Peter Szijjarto, șeful diplomației de la Budapesta.

Informații despre veto-ul Ungariei asupra aderării Ucrainei la CCD COE au fost făcute publice după o vizită la Moscova a lui Viktor Orban, premierul ungar. Problemele energetice au fost în meniul întâlnirii sale cu Vladimir Putin, Ungaria și Rusia stabilind o cooperare semnificativă în acest domeniu, cu, în special, semnarea, în septembrie 2021, a unui contract avantajos de furnizare a gazelor naturale (prin gazoductul Turkstream, care ocolește Ucraina) și construcția a două noi reactoare nucleare cu tehnologie rusă în cadrul centralei Paks (cu o investiție de 12,5 miliarde de euro, finanțată în proporție de 80 % printr-un împrumut rusesc).

Budapesta, membru NATO cu ochii spre Kremlin

În ceea ce privesc tensiunile ruso-ucrainene, legate de garanțiile de securitate pe care Moscova intenționează să le obțină de la SUA și NATO, Orban a recunoscut că „situația este gravă, cu diferențe sigur semnificative, dar surmontabile”. Adăugând: „Este posibil să se încheie un acord care să garanteze pacea, securitatea Rusiei și care este acceptat și de membrii NATO”.

Oricum ar fi, poziția Budapestei a fost rezumată de Szijjarto în cotidianul pro-guvernamental Magyar Nemzet. „Când Estul și Vestul sunt în conflict, perdanții sunt întotdeauna central-europenii ” și „cei care folosesc retorica războiului împotriva rușilor sunt și cei care fac uriașe înțelegeri ascunse cu Rusia”, a spus el, subliniind că, din moment ce sancțiunile au fost impuse Moscovei, „nemții și francezii și-au mărit propriile exporturi către Rusia cu câteva miliarde de euro”.

În același timp, Ungaria se asigură că își respectă angajamentele asumate în cadrul NATO (în special bugetare), iar Orban este în favoarea autonomiei strategice europene, așa cum a repetat din nou în decembrie 2021, cu ocazia vizitei președintelui Macron la Budapesta.

 

Sursa: national.ro 

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback instant
Vezi toate comentariile