Actualitate, Externe

Ungaria replică dură după ce i s-a cerut să părăsească UE: Nu vrem să plecăm, vrem să salvăm Uniunea de ipocriți!

Liderii UE l-au condamnat dur joi pe premierul ungar, Viktor Orban, pentru legea sa împotriva promovării homosexualităţii în rândul minorilor, considerată homofobă, relatează AFP preluat de Agerpres.

Controversata legislaţie ungară a stârnit o dezbatere neobişnuit de aprinsă la summitul celor 27 de ţări de la Bruxelles, potrivit participanţilor.

”Nu a fost o discuţie diplomatică, a fost mai degrabă o confruntare”, a comentat premierul belgian Alexander De Croo, calificând acest moment drept „istoric”.

Legea a determinat 17 state membre, printre care Franţa, Germania, Olanda, Italia şi Belgia, să le scrie liderilor UE Charles Michel şi Ursula von der Leyen şi secretarului general al ONU Antonio Guterres (invitat la summit) despre necesitatea de a susţine valorile europene.

De Croo a subliniat că ”aproape toţi” participanţii l-au criticat pe liderul suveranist, care nu a putut conta decât pe sprijinul omologului său polonez şi ‘puţin’ pe al celui sloven.

”Discuţia a fost animată şi foarte, foarte sinceră’, a declarat cancelarul german, Angela Merkel. ”Am fost cu toţii foarte clari în ceea ce priveşte valorile fundamentale care sunt importante pentru noi”.

Premierul olandez, Mark Rutte, a fost foarte ofensiv, spunând că Ungaria, cu legea sa, nu mai are „nimic de făcut în Uniunea Europeană”. El i-a spus lui Viktor Orban că, dacă nu-i plac valorile UE, ar trebui să activeze articolul 50 din tratat „care a fost creat în acest scop” şi să părăsească Uniunea – aşa cum au făcut britanicii, potrivit unei surse europene.

Potrivit acestei surse, premierul luxemburghez, Xavier Bettel, a declarat că s-a depăşit o „linie roşie”, iar suedezul Stefan Lofven a avertizat că concetăţenii săi nu doresc să „trimită bani către o ţară” care acţionează în acest fel, deşi fondurile europene reprezintă o importantă mană cerească pentru Ungaria.

Legea prevede că „pornografia şi conţinutul care prezintă sexualitatea sau promovează devierea identităţii de gen, schimbarea de sex şi homosexualitatea nu trebuie să fie accesibile persoanelor sub 18 ani”.

Această lege ”nu mi se pare că este conformă cu valorile noastre”, a apreciat preşedintele francez, Emmanuel Macron, sperând să poată să-l convingă pe liderul ungar de o ”schimbare a acestui text”.

”Legea nu se referă la homosexuali, (ci) la modul în care părinţii vor să îşi educe copiii în materie de sex”, s-a apărat Orban, acuzându-i pe omologii săi europeni că nu au citit-o.

Ungaria nu doreşte să părăsească UE. Dimpotrivă, vrem să o salvăm de ipocriţi”, a scris pe Twitter ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga.

Textul controversat i-a adus Budapestei o scrisoare de mustrare din partea Comisiei, care i-a dat termen până la 30 iunie pentru a răspunde. Executivul UE are competenţa de a iniţia proceduri pentru încălcări ale legislaţiei UE care ar putea duce la sesizarea Curţii de Justiţie a UE şi la aplicarea de sancţiuni.

 

Sursa: Stiripesurse.ro 

Abonează-te
Notificare la
guest

6 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback instant
Vezi toate comentariile
Mazuru Cecilia
Mazuru Cecilia
2 ani în urmă

Fiecare individ,are dreptul sa faca ce vrea in intimitatea sa dar sa se interzica ,paradele cu homosexuali ,este lipsit de bun simt si lipsa de respect pt.ceilalti oameni care sunt hetero . Este suficient sa li se respecte drepturile,sa nu fie discriminati legal si social dar intimitatea sa ramana in intimitate ! RESPECT RECIPROC!

Telefon
731433198
Smarandache Constantin
Smarandache Constantin
2 ani în urmă
Răspunde la  Mazuru Cecilia

Lucrez la o firma cu patron gay. Nu pot spune,ca este total normal psihic omul…

Janett Geambazu
Janett Geambazu
2 ani în urmă

Îl felicit pe Viktor Orban, premierul Ungariei, pentru curajul de care a dat dovada, vis a vis de protecția familiei, a copilului, si a normalității. Îmi doresc, din suflet, ca si noi romanii, sa gândim si sa acționăm la fel.

Vochin
Vochin
2 ani în urmă

Mai sunt si oameni cu moralitate,Bravo Victor,Bravo Ungaria,unitatea Europeana este posedata de diavol,fereascane bunul Dumnezeu !

Telefon
33622577493
Cauta-l Vasile
Cauta-l Vasile
2 ani în urmă

Felicitări și respect lui Victor Orban !
Domnul sa fie cu el !

Telefon
393296565304
Daniela
Daniela
2 ani în urmă

Bravo Ungaria,Romania ce mai așteaptă?