Potrivit unei noi instrucțiuni emise de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV), cei care au făcut șoc anafilactic la prima doză trebuie să facă și a doua doză, dar cu un vaccin diferit. Aceeași măsură se va lua și în cazul persoanelor care au avut ca reacție adversă miocardita, pericardita sau tromboza.
Sub deviza nimic nu trebuie să împiedice vaccinarea anti-Covid cu schema completă, autoritățile au emis noi instrucțiuni pentru medici prin care arată că nici boala Covid după prima doză și nici reacțiile adverse grave nu trebuie să oprească administrarea celei de-a doua doze. Astfel, în cazul în care o persoană dezvoltă infecție cu SARS-CoV-2, după administrarea primei doze de vaccin împotriva Covid-19, aceasta va putea fi vaccinată după vindecare, prin continuarea schemei de vaccinare, fără reluarea primei doze de vaccin. În conformitate cu rezumatul caracteristicilor produsului, intervalul maxim de administrare între doza 1 și doza 2 este pentru vaccinul Pfizer BioNTech – până la 42 de zile, pentru vaccinul Moderna – până la 42 de zile, iar pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) – până la 12 săptămâni. În cazul în care se depășesc aceste intervale, persoanele se pot prezenta direct în centrul de vaccinare, fără programare prealabilă, pentru administrarea celei de a doua doze. Devansarea dozei a doua este permisă doar în situații speciale, justificate medical, pentru vaccinul Pfizer BioNTech intervalul minim între cele două doze este de 19 zile, pentru vaccinul Moderna intervalul minim între cele două doze este de 25 de zile și pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) – intervalul minim între cele două doze este de 28 de zile.
Același vaccin, altă tehnologie
În cazul în care o persoană suferă de șoc anafilactic după administrarea primei doze de vaccin, schema de vaccinare va fi continuată, la cel puțin 4-8 săptămâni, cu un vaccin fabricat după o tehnologie diferită, arată CNCAV. Schema completă de vaccinare împotriva Covid-19 se realizează cu același tip de vaccin, însă, în situații speciale, apărute după prima doză, se recomandă administrarea unui alt tip de vaccin împotriva Covid-19, fabricat după o tehnologie diferită. Reacțiile adverse întâlnite sunt șocul anafilactic la vaccinurile Moderna și AstraZeneca, miocardita și pericardita la Moderna și sindromul de tromboză cu trombocitopenie, precum și sindromul de extravazare capliară la AstraZeneca. În ce privește vaccinul Pfizer, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind vaccinarea împotriva Covid-19 nu menționează nicio reacție adversă gravă. Potrivit Agenției Europene a Medicamentului (EMA), vaccinul Pfizer poate provoca atât miocardite, cât și pericardite. O analiză aprofundată a 145 de cazuri de miocardită și a 138 de cazuri de pericardită, raportate în Spațiul Economic European în rândul persoanelor vaccinate cu Pfizer, a arătat că aceste cazuri au apărut în principal în decurs de 14 zile de la vaccinare, mai des după a doua doză, la bărbații adulți tineri. În cinci cazuri a survenit decesul.
Documente justificative
Reacțiile adverse la vaccinare trebuie dovedite cu documente medicale cum ar fi: bilete de externare, scrisori medicale etc. de către persoana care se prezintă la vaccinare și solicită schimbarea tipului de vaccin pentru doza de rapel, conform instrucțiunilor CNCAV. Totodată, persoanele care se prezintă la doza a doua trebuie să dețină asupra sa copii ale documentelor medicale care să ateste reacțiile survenite după prima doză. ”După predarea acestor documente justificative către centrul de vaccinare și analizarea acestora de către coordonatorul centrului respectiv, medicul coordonator va decide administrarea dozei, menționând acest lucru și pe formularul de consimțământ al persoanei, cu semnătură și parafă”, se mai arată în documentul CNCAV.
Sursa: Claudia Marcu / Ziarul National