Rata de vaccinare nu are nicio legătură cu numărul de cazuri Covid, în creștere sau în scădere constantă, din diferitele zone ale lumii. Autoritățile dau vina pe varianta Delta, pe turismul dezvoltat din unele state și, mai nou, pe indisciplina populației, cum este cazul Israelului.
Din momentul în care vaccinurile anti-Covid au apărut pe piață, discursurile autorităților din întreaga lume s-au uniformizat, ideea centrală fiind că atingerea unui prag de imunizare de 70% duce la ridicarea restricțiilor și sfârșitul pandemiei. În unele țări într-un ritm mai alert, în altele într-unul mai lent, vaccinarea a atins în prezent în Uniunea Europeană un procent mediu de 66,4% cu cel puțin o doză și de 49,2% cu ambele doze. Semnalul trezirii a fost dat de Israel care, în pofida procentului de peste 60% din populație vaccinată cu ambele doze, a început să înregistreze creșteri ale cazurilor Covid, o tendință ascendentă care nu poate fi oprită. După Israel însă au urmat și alte țări, cu rate de vaccinare foarte mari, care nu își explicau explozia de cazuri de infectări. Șocul și mai mare a fost în momentul în care populația europeană și-a dat seama că numărul de vaccinați nu are legătură cu numărul de cazuri. Italia, cu o rată de vaccinare de 71,2% a raportat sâmbătă, 17 iulie, 3.126 de cazuri Covid, Irlanda, cu 74,4% vaccinați, 1.179 de cazuri, iar Franța, cu 67,9% rată de vaccinare a înregistrat 12.532 de cazuri Covid. Grecia, cu 59% vaccinați, se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri, ajungând la 1.558 raportate sâmbătă, iar Olanda, cu cel mai mare procent de vaccinare din UE,82,4%, are peste 10.000 de cazuri. Portugalia, cu 72,4% vaccinați a raportat 3.261 de cazuri Covid, Danemarca, cu 80,3% vaccinați, 641 de cazuri, Germania, cu 70% rată de vaccinare, 983 de cazuri, iar Marea Britanie, cu de departe cea mai mare rată de vaccinare din Europa, 87,8%, a înregistrat 47.599 de cazuri raportate sâmbătă. De cealaltă parte a baricadei se situează țările codașe la vaccinare, cum este Bulgaria, cu o rată de vaccinare de 18% și 35 de cazuri raportate, România, cu 30,8% vaccinați și 44 de cazuri, sau Letonia, cu 42,5% vaccinați și 33 de cazuri.
Nici vaccinurile, nici testele nu sunt bune
Dr. Virgil Musta, care luase o pauză de la aruncat păreri în spațiul public, ne-a uimit din nou aruncând vina pe turismul din țările în care cresc cazurile Covid. Mai mult de atât, acesta a opinat că nici vaccinul nu te ferește de infectare și nici testele nu sunt bune. „Anglia se confruntă cu al patrulea val. Am observat această creştere şi în Spania, peste 20.000 de cazuri pe zi, în Portugalia, în Israel. Mai sunt câteva ţări care încep să crească. Începe al patrulea val, mai ales în ţări turistice, unde există o mişcare intensă a populaţiei. Deşi sunt luate măsurile de vaccinare sau testare, există riscul ca tu să fii purtător şi să nu fi depistat. Atunci trebuie luată o cale de mijloc. Pe de-o parte este esenţială vaccinarea pentru a evita apariţia unor forme severe, pe de altă parte este important ca în momentul în care apar noi cazuri şi numărul creşte să se revină la măsurile de restricţionare pentru a împiedica transmiterea”, a declarat dr.Virgil Musta.
Vaccinații și-au pierdut anticorpii
La șapte luni de la vaccinare anticorpii încep să scadă, a afirmat dr. Herman Berkovits, medicul personal al fostului premier israelian Benjamin Netanyahu. Acesta a dat exemplul unui medic care s-a vaccinat și avea anticorpi, dar s-a îmbolnăvit de Covid. ”Mutația suferită de virus are probabil un efect mai puternic decât acest vaccin, pe fondul numărului de anticorpi care este în descreștere. Va trebui să ne gândim la o a treia doză de vaccin, deja în Israel s-a început administrarea unei a treia doze, deocamdată în cazul celor cu transplanturi, dar se preconizează să primească și pacienții cu cancer”, a afirmat medicul israelian.
Sursa: national.ro