Până în prezent au fost evaluate deja peste 2,5 milioane de dosare, însă recalcularea finală va începe la finalizarea contractului de asistență cu Banca Mondială. În ceea ce privește majorarea pensiilor, ministrul nu a exclus o creștere.
„Noi vom executa ce se decide din punct de vedere politic în coaliție. Dacă erau probleme nu luam măsurile de până acum. Nu este o situație roz, nu este o situație fericită pentru România. Nu doar pentru România, ci e și la nivel mondial. Dar asta nu ne oprește să respectăm legile și ce se decide politic”, a declarat Marius Budăi
Recalcularea pensiilor, blocată de birocraţie
Persoanele care decid să lucreze chiar și după vârsta pensionării au dreptul, conform legii, să depună și o cerere pentru recalcularea pensiei, astfel sumele plătite suplimentar de către angajat pentru asigurările sociale, să fie adăugate la calculul pensiei.
Astfel, cei care au realizat stagii de cotizare și după vârsta de pensionare au dreptul de a li se recalcula pensia conform art.107 din actuala Lege a pensiilor.
Cei care au dreptul la recalculare pensiei sunt și cei care dintr-un motiv sau altul nu au depus la Casa de Pensii toate documentele necesare pentru stabilirea corectă a pensiei, documente precum adeverințe de vechime ori de studii, ceea ce înseamnă că la recalculare, pensia să fie mai mare.
Pentru a putea cere recalculare pensiei trebuie depusă o cerere care va fi însoțită de adeverințele de vechime sau de studii.
PNRR pentru pensii
Marius Budăi susține că România este singura țară din Europa unde există prevăzut în PNRR un procent în ceea ce privește pensiile.
„Suntem în interiorul unei reforme, asumată în PNRR, și am verificat în toate statele UE și nu există să fie un procent. Numai la noi în România s-a găsit așa ceva”, a comentat Marius Budăi legat de procentul de 9,4% din PIB prevăzut în PNRR pentru creșterea pensiilor.
Sursa: national.ro