Actualitate, Economic, Politic

Vindeți tot, stingeți lumina și plecați din țară! Premierul Nicolae Ciucă vrea să vândă pachetul majoritar SALROM? Care este miza?

Premierul Nicolae Ciucă prevede un tun de zile mari prin listarea la bursă a SALROM, spun unele surse de pe piață. Asta în condiţiile în care miza este una deosebit de mare. Grafitul este un important component al industriei maşinilor electrice. Marile firme internaţionale de profil duc o luptă imensă pe acapararea a câtor mai multe resurse de sare și implicit grafit. Ca să înţelegem exact ce se întâmpla în România trebuie să precizăm că 49% din SALROM este deţinută de Fondul Proprietatea.

 

 

Fondul Proprietatea este deținut la rându-i de Franklin Templeton Investments o companie din Marea Britanie cu sediul în Luxemburg și care este deținută, din umbră, de nimeni alții decât de familia Rothschild. În România, Fondul Proprietatea deține numeroase active de o importanță deosebită.

Sunt zvonuri rezonabile că se pune la cale chiar în aceste zile vânzarea pachetului majoritar al SALROM, a Autorității Române de Sare. Statul român dispune prin minister de 51%, iar 49% de Fondul Proprietatea. Așadar, se merge pe sârmă pentru că vânzarea a 1-2% procente înseamnă că statul își ia mâna de pe SALROM, adică de pe ultima bogăție, resursă importantă care ne-a mai rămas. Ceea ce este relevant este că dacă se vinde SALROM, se vând toate minele părăsite care sunt niște locuri extraordinare de depozitare a gazelor într-o perioadă în care strategic este să cumperi gaze atunci când sunt ieftine și să poți să le vinzi când sunt scumpe. Oare cine vrea să ia SALROM, să dețină pachetul majoritar în final? Ghici ciupercă ce-i. a fost comentariul făcut de Sorin Roșca Stănescu

Cine răspunde de vânzarea resurselor României? Românii sunt în concedii și nu protestează

Una peste alta, vânzarea ultimei resurse importante a României, sarea, pare să fie iminentă într-o țară în care cetățenii ei stau în concedii și nu fac nimic în sensul de a împiedica ca acest lucru să se intâmple. Sarea va fi în viitorul apropiat un produs mai scump decât aurul pentru că are multe proprietăți în industria autoturismelor electrice. Vânzarea pachetului majoritar este o golănie care este pregătită din timp.

Așa se vinde o țară, cu multă vrăjeală și cu multă manipulare a omului de rând. În stradă nu vedem niciun #rezist care să scandeze împotriva unei astfel de măsuri. Politicienii care vând resursele țării ar trebuie să răspundă penal, să se ducă în pușcărie și să nu mai iasă vreodată de acolo. Avuția României a fost, în ultimii 30 de ani, vândută pe bucăţi. Vorbim despre resursele de gaze naturale, resursele de aur, resursele de petrol, iar lista poate continua. Opinia publică trebuie să reacționeze și să oprească acest jaf extraordinar, acest jaf de neconceput. Desigur, avem bănuiala rezonabilă că până când se vor trezi românii, resursele vor fi de mult timp vândute.

Iată ce pierdem dacă pierdem SALROM. Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu explică pas cu pas

Din trei motive mari și late:

1). În cele șapte sucursale, Salrom produce sare gemă, sare în soluție, sare recristalizată și calcar. Sarea ia destinația Companiei Naționale de Drumuri și Autostrăzi, care utilizează iarna, zilnic, 1.000-1.500 de tone, 70% din producție e destinată industriei, o parte se transformă în sare fină pentru consum – de precizat că avem sarea cea mai pură din lume – iar alte cantități se exportă în Ungaria, Slovacia și Serbia. Sarea produsă de Salrom este utilizată și ca hrană animală sau industrială, pentru tratarea apei, în soluție, pentru producția de nemetalifere, și în diverse alte moduri. Dacă producția de sare încape pe mâini străine, vom depinde de compania care va prelua managementul pentru toate aceste activități. Și nu numai.

2). Societatea Națională a Sării, Salrom, este responsabilă pentru o uriașă avere de care dispune România și anume cele mai mari zăcăminte de grafit din lume. Sunt în prezent zeci de mii de tone de grafit, care zac nefolosite la Baia de Fier, probabil pentru că cineva ne-a pus gând rău. Dar tot pe mâna unor cozi de topor autohtone. Din grafit se extrage grafonul, un produs vital pentru obținerea energiei verzi, dar și pentru alte componente importante din industria electronică. O singură tonă de grafon se vinde în prezent cu 200.000 de euro, iar zăcămintele de grafit ale Românie, din care se extrage grafonul, sunt estimate a satisface pentru viitorii 100 de ani necesarul industriei mondiale.

3). Așa cum am mai arătat și cu alte prilejuri, România are o uriașă oportunitate de a utiliza o parte dintre galeriile părăsite ale minelor de sare, pentru a stoca gaze naturale. Avem posibilități de stocare pentru câteva miliarde de metri cubi de gaze. Spre deosebire de modul actual de stocare, utilizarea respectivelor galerii părăsite permite extragerea gazelor de câte ori avem nevoie și nu doar de două ori pe an, așa cum se întâmplă astăzi. Costurile ar fi cu 30% mai mici, iar România ar putea deveni cu adevărat un hub european în materie de stocare a gazelor naturale. Vara le-am achiziționa, indiferent de unde, la prețuri mici, iar iarna le-am vinde la prețuri mari, în profit. Pe această oportunitate au pus ochii, susținuți fiind de guvernele respective, mai multe mari societăți de profil din Europa. Cei mai agresivi sunt austriecii, care, la vremea respectivă, l-au și împins de altfel în față pe Năsui, pentru a comite acest sacrilegiu al înstrăinării sării.

În final, atrag din nou atenția că doar 51% din acțiunile Salrom mai aparțin statului român, în timp ce 49% au fost preluate de Fondul Proprietatea, urmând a fi listate pe bursă. Va fi un act de trădare națională dacă statul român va pierde doar 2% din ceea ce deține, întrucât, în această eventualitate, managementul încape pe mâini străine, iar profiturile uriașe care pot fi obținute în viitor vor fi și ele vărsate în buzunare străine.

Aceasta este miza. Și încă nu m-am referit la alte uriașe beneficii, pe care le aduce sau le poate aduce Salrom în materie de sănătate, în domeniul turismului ș.a.m.d. Păziți ca pe ochii din cap ceea ce a mai rămas din bostănărie!

 

Sursa: BZI

guest
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback instant
Vezi toate comentariile
Netotea
Netotea
1 an în urmă

Abia aștept să mănânc sare Rotschild. Yummy.

Telefon
763693255